Jeugdrechter: ‘Ik vind dat sommige mensen geen kinderen zouden mogen krijgen’
Jeugdrechter Inge Claes Foto: Belga

Het was voor veel mensen even slikken gisterenavond tijdens het televisieprogramma Radio Gaga. Jeugdrechter Inge Claes kreeg er de vraag of sommige mensen geen kinderen zouden mogen krijgen. ‘Ik denk dat eigenlijk wel’, was haar antwoord.

In het programma op Canvas trokken presentatoren Joris Hessels en Dominique Van Malder naar De Markt, een gesloten jeugdinstelling in Mol. Er verblijven 71 jongens tussen 12 en 18 jaar en zitten daar omdat ze een delict hebben gepleegd of zich in een moeilijke leefsituatie bevinden.

Tussen verschillende pakkende gesprekken met bewoners, viel vooral het gesprek met jeugdrechter Inge Claes op. ‘Alle jongeren die hier zitten hebben sowieso lichtpuntjes. Soms zien ze ze niet meer en dan lijkt de tunnel heel donker. Maar er is altijd wel een lichtpuntje op het einde.’

De jeugdrechter kreeg vervolgens een ‘stoute vraag’ voorgeschoteld. ‘Zouden sommige mensen geen kinderen mogen krijgen?’ ‘Hier ook een stout antwoord’, antwoordde Claes. ‘Ik denk het wel. ‘Ik zie zulke schrijnende situaties van mensen die eigenlijk niet eens voor zichzelf kunnen zorgen. Dat kun je je de vraag stellen of die wel voor een kind kunnen zorgen. Laat staan drie, vier of vijf kinderen. En die situaties zijn er wel’, verduidelijkt Claes haar standpunt.

De twee presentatoren waren duidelijk geraakt door wat ze zagen in de instelling. ‘Ik moet toch zeggen, als we morgen naar huis rijden, ga ik mijn zoon toch eens goed vastpakken’, vertelde Hessels. Van Malder beaamde: ‘Van alle jonge gasten die we gezien hebben, is er werkelijk niemand, maar niémand, die in een normale gezinssituatie is opgegroeid, die liefde heeft gekend. Ik krijg dan echt een zware dikke krop in de keel als ik gasten hoor zeggen: ik mis mijn vader of moeder.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig