Boycot dreigt voor reclamefestival van Cannes
Het festival staat bekend als de hoogmis voor de reclamesector. Foto: AP

Het reclamefestival van Cannes staat onder druk. Grote reclamebureaus dreigen met een boycot.

Een paar weken geleden kondigde de Franse reclamereus Publicis al aan dat geen van zijn aangesloten bureaus volgend jaar een inzending zou insturen voor de Cannes Lions. Deze week bleek dat WPP, de grootste reclamegroep ter wereld, hetzelfde overweegt. Tenzij het festival grondige wijzigingen doorvoert. De plannen raakte bekend via een e-mail die uitlekte in de vakpublicatie AdWeek.

In de mail, gericht aan WPP-toplui, schrijft creatief directeur John O’Keefe van WPP dat hij binnenkort een ontmoeting heeft met de topman van Ascential, het bedrijf achter het reclamefestival. ‘Of we nog meedoen, zal afhangen van de uitkomst van dat gesprek. Maar we zien al dingen in de goede richting bewegen: minder categorieën, een hernieuwde nadruk op creativiteit en een kortere duur voor het festival’.

Het zusterfestival Eurobest kan volgens WPP helemaal niet door de beugel. ‘Een kostbare zaak die ons geen extra geloofwaardigheid oplevert’, schrijf O’Keefe.

Er is al lang kritiek op het festival van Cannes wegens de hoge kosten. Reclamebureaus moeten minstens 1.500 euro betalen per afgevaardigde medewerker, en het inzenden van campagnes met het oog op een mogelijke bekroning kost minstens 499 euro. Bovendien rijzen de prijzen van voeding, drank en overnachtingen tijdens het festival de pan uit. De kosten van recepties op jachten (een traditie in Cannes) zijn eveneens niet te onderschatten. Grote agentschappen geven soms meer dan een miljoen euro uit aan Cannes, aldus de vakpers.

Toen Publicis afgelopen zomer aankondigde niet meer deel te nemen aan Cannes 2018, verwees ceo Arthur Sadoun naar een reuzenrad dat het Amerikaanse socialemediabedrijf Snap in de Franse badplaats had neergezet. Het was volgens hem een symbool van hoe het festival verworden is tot een excessief circus. Dat de reclamemakers van Publicis volgend jaar geen kans maken op de felbegeerde reclameprijzen, neemt Sadoun voor lief. ‘Een onderscheiding is leuk als erkenning, maar het is niet waar het om gaat. Waar het om gaat is ons werk’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig