Leren ontspannen. Afstand nemen van je (huis)werk. Je hoofd leren leegmaken. Het aan mama of papa zeggen als het slecht gaat. Het zijn dingen waar ons onderwijs te weinig aandacht aan besteedt, en daar moet verandering in komen. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad in een nieuw advies dat moet helpen om de lawine aan burn-outs in onze maatschappij in te dijken. De Raad legt (onder meer) de nadruk op de school.
Stressbeheersing
‘Al bij de start van het lager onderwijs zou er meer aandacht moeten zijn voor welzijn en stressbeheersing bij de leerlingen’, zegt Elke Van Hoof (VUB), gezondheidspsychologe en expert bij de Hoge Gezondheidsraad. Dan gaat het niet om uit te leggen wat een burn-out precies is, maar wel om kinderen ertegen te wapenen.
‘Er is wetenschappelijk bewijs dat het later gunstige effecten heeft, als je aan jonge kinderen leert hoe ze optimistisch in het leven kunnen staan, hoe ze negatieve gedachten kunnen opvangen of hun hoofd kunnen leegmaken na een drukke dag’, zegt Van Hoof.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is voor die oproep te vinden. ‘Vanaf volgend schooljaar wordt het zorgbeleid een van de voorwaarden om een erkenning te krijgen. We verwachten dat ze een kwalitatief beleid voeren rond welzijn en stressbestendigheid met daarbij aandacht hoe je goed in je vel te voelen.’
Meer aandacht voor stress dus. ‘Het kan niet de bedoeling zijn dat we voor elk maatschappelijk probleem een oplossing van de scholen verwachten. Dat is te gemakkelijk’, zegt Lieven Boeve, topman van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Toch zegt ook hij dat gezondheid en stressbeheersing een grote rol zullen krijgen in het nieuwe leerplan voor het basisonderwijs. ‘Maar dan niet met als enige doel burn-outs te vermijden op latere leeftijd’, zegt Boeve. ‘Wel om onze kinderen op te voeden tot gezonde volwassenen.