VS leggen Canadese Bombardier torenhoge invoertaks op
Foto: BELGAIMAGE

De Amerikaanse overheid heft een invoertaks van 220 procent op de invoer van bepaalde vliegtuigen van het Canadese Bombardier. Een handelsoorlog dreigt.

Is het bluf of gaat de protectionistische Trump nu ook de daad bij het woord voeren? Feit is dat de Amerikaanse overheid een strafheffing invoert die kan oplopen tot 220 procent op vliegtuigen van het Canadese Bombardier. Waardoor een handelsoorlog tussen beide landen niet langer uitgesloten lijkt.

Onder de prijs

Het besluit komt na een klacht van Boeing over de aankoop van 75 vliegtuigen voor regionaal gebruik (100 à 150 zetels) door het Amerikaanse Delta Airlines. Volgens de klacht profiteert Bombardier ten onrechte van Canadese en Britse staatssteun, waardoor de vliegtuigen van het bedrijf onder de prijs verkocht kunnen worden: voor slechts 19,6 miljoen dollar per stuk. Terwijl ze volgens Boeing liefst 33,2 miljoen kosten om te maken.

De Amerikaanse strafheffing zet zware druk op de handelsrelaties met Canada en Groot-Brittannië, want het besluit dreigt de werkgelegenheid bij Bombardier in gevaar te brengen. Het bedrijf heeft een grote fabriek in Noord-Ierland, waar vleugels worden gemaakt voor de C-Serie met 4500 werknemers. In totaal zijn 28.000 werknemers actief bij de luchtvaartactiviteiten van Bombardier, dat ook treinen bouwt.

Veel kritiek

De zware invoerheffing van 220 procent, die wel nog bevestigd moet worden tegen 12 december, is dan ook een zware klap voor Bombardier. Het bedrijf zegt dat Boeing ‘de regels wil herschrijven in zijn eigen voordeel’ en ‘de concurrentie wil verstikken’.

In de Canadese en Britse politiek wordt de zaak dan ook zeer ernstig genomen en is er veel kritiek op het besluit van Washington. Vorige week nog dreigde de Canadese premier Justin Trudeau ermee geen gevechtsvliegtuigen van Boeing te kopen. En volgens de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland willen de Amerikanen het toestel van Bombardier ‘uitschakelen op de Amerikaanse markt’.

Maar de regering Trump is niet onder de indruk. ‘Zelfs onze dichtste bondgenoten moeten de spelregels respecteren’, klinkt het bij de Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig