‘Regering moet verdrag met Emiraten aanpassen en herbekijken’
Foto: ISOPIX

‘Als we vandaag vaststellen dat één enkel Belgisch bedrijf zo’n aanzienlijk bedrag versluisd naar een belastingparadijs, dan moet daar controle op gebeuren”, zegt Peter Vanvelthoven (sp.a)

82 miljard euro vloeide vorig jaar van ons land naar gunstige belastingparadijzen. Liefst driekwart daarvan - zo’n 62 miljard - ging naar het belastingparadijs Dubai. Dat is het gevolg van een erg gunstig dubbelbelastingverdrag van ons land met de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan Dubai het financiële centrum is. De winsten op die bedragen worden niet door ons land en evenmin door het belastingparadijs belast.

Marokko wel, Dubai niet

Oppositiepartij sp.a vindt dat er moet worden ingegrepen. ‘De dubbelbelastingverdragen moeten dringend worden herbekeken en aangepast”, vindt Peter Vanvelthoven. ‘De internationale context is drastisch gewijzigd, en dat is maar goed ook. Nu moet ons land daar ook naar handelen.’ Vanvelthoven zit daarmee op dezelfde lijn als fiscaal expert Luc De Broe. ‘Sp.a dringt daar al anderhalf jaar op aan in het Parlement, maar de regering wil er maar geen werk van maken’, aldus Vanvelthoven.

‘Minister Van Overtveldt kondigde recent aan dat hij het dubbelbelastingverdrag met Marokko wil aanpassen om de strijd tegen sociale fraude te verbeteren, een voorstel waar we achter staan’, aldus Vanvelthoven. ‘Maar dat hij het verdrag met de Verenigde Arabische Emiraten zal aanpassen krijgt de minister blijkbaar niet over zijn lippen. Dat toont duidelijk waar de prioriteiten van deze minister liggen.’

Controle

Het grootste deel van het geld dat naar Dubai is verscheept, komt van één bedrijf. De fiscus wilde in De Standaard niet bevestigen noch ontkennen dat het afkomstig is van een Antwerps diamantbedrijf. ‘Elk element dat we daarover vrijgeven kan helpen om het betrokken bedrijf te identificeren’, klinkt het bij de fiscus. Om welk bedrijf het gaat, blijft dan ook een raadsel. De kans bestaat evenzeer dat het bedrijf bijvoorbeeld in de bagger- of de bouwsector te vinden is.

‘Als we vandaag vaststellen dat één enkel Belgisch bedrijf zo’n aanzienlijk bedrag versluisde naar een belastingparadijs, dan moet daar controle op gebeuren’, zegt Peter Vanvelthoven. ‘Het is vandaag niet duidelijk of die controle ook effectief gebeurd is. De minister moet daar ook duidelijkheid over verschaffen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig