Vrouwen mogen volgend jaar autorijden in Saudi-Arabië
Foto: AFP
De koning van Saudi-Arabië, Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed, heeft een decreet uitgevaardigd waardoor vrouwen voortaan met de auto mogen rijden in het land. Dat melden staatsmedia. Saudi-Arabië is het laatste land ter wereld waar dergelijk verbod geldt.

Volgens nieuwsagentschap SPA wordt het decreet van kracht in juni 2018. Saudi-Arabië kreeg wereldwijd veel kritiek, omdat het als enige land ter wereld een verbod had voor vrouwen achter het stuur. Saudische vrouwen moeten er ook lange kledij en een hoofddoek dragen en een mannelijke voogd hebben voor alle administratieve taken. 

Koning Salman heeft bevolen dat een raad moet samenkomen om zich binnen de dertig dagen uit te spreken over het decreet. Concreet moeten vrouwen in juni 2018 met de wagen mogen rijden. De wet moet wel de islamitische wetgeving, de sharia, volgen.

Vision 2030

Het koninkrijk probeert vrouwen meer te betrekken in het openbare leven. Zaterdag werden vrouwen er voor het eerst toegelaten in een stadion om de 87ste verjaardag van het olierijke koninkrijk te vieren. 

De verschillende evenementen passen in het groter plan van de regering om de Saudische economie minder afhankelijk te maken van de olie-inkomsten. Het plan, Vision 2030 gedoopt, moet er onder meer voor zorgen dat er jobs aangeboord worden in nieuwe sectoren waarin jongeren kunnen worden tewerkgesteld.

Naast jobs moet er ook meer vertier zijn. Daarom legt het Vision-plan meer de nadruk op sport, entertainment en vrouwenrechten. Al is vooral de religieuze elite in het soennitische, Wahabistische land niet opgezet met deze kentering.