‘Nog zo’n tien jaar en iedereen is 25 procent armer’
Foto: EPA-EFE

Wie zijn geld gewoon op een spaarboekje laat staan, verliest de komende jaren een stevig deel van zijn vermogen. Er zit dan ook niets anders op dan in aandelen te beleggen. Dat stelt de Vlaamse beleggersfederatie VFB, dat zaterdag hierover advies en concrete tips geeft op een congres in Gent

Cash en vastrentende beleggingen brengen nog steeds zo goed als niets op. Toch staat er nog steeds een massa geld onaangeroerd op de spaarboekjes. Ondertussen vreet de inflatie aan de koopkracht van dat geld. Nog zo’n 10 jaar en u bent waarschijnlijk bijna een kwart armer. Dat is de schade van 2,5 procent inflatie per jaar, zegt Patrick Nollet, directeur bij de Vlaamse Federatie van Beleggers.

Omdat vastgoed ook al oververtegenwoordigd is (eigen woning, tweede woning, beursgenoteerd vastgoed) bij de Vlamingen, zit er dus niets anders op dan in aandelen te beleggen, vindt Patrick Nollet.

Nollet: ‘Wij weten dat vele mensen daar geen of te weinig kaas van gegeten hebben. En zelfs beleggers werpen op dat de beurzen al 6 jaar vrijwel ononderbroken zijn gestegen.’ Nollet zegt dat het erop aankomt de aantrekkelijke sectoren en aandelen er uit te pikken. ‘En wij proberen ook uit te leggen hoe je beleggen in aandelen aanpakt.’

Congres

Dat en welke sectoren en aandelen interessant, zijn, proberen de leden van de Vlaamse Federatie beleggers te weten te komen op de Dag van de Tips, het belangrijkste beleggingscongres van het najaar, dat de VFB organiseert op zaterdag 30 september vanaf 9.00 u tot 18.30u in Flanders Expo in Gent.

De eerste spreekster is Denise Molina, die wereldwijd verantwoordelijk is voor de analyse van aandelen bij Morningstar. In de loop van de dag geven 14 analisten, fondsbeheerders en uitgevers van beleggingsbladen in totaal liefst 42 concrete en goed geargumenteerde tips voor aandelen die ze nog interessant vinden.

Er komen ook bedrijfsleiders die de investeringskansen in hun bedrijf toelichten, zoals biotechbedrijf AgenX, vastgoedbedrijf QRF, en de specilist in het uitbaten van infrasrtuctuur zoals bruggen en wegen TINC. Ook buitenlandse bedrijven zoals cosmeticagroep L’oreal , het Nederlandse Bols en het Franse Total komen zich voorstellen aan Vlaamse beleggers.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in