Apple koppelt Siri opnieuw aan Google
Foto: AFP

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple gebruikt niet langer zoekmachine Bing van Microsoft voor de spraakassistent Siri. In de plaats daarvan zal Siri zoekopdrachten op het internet nu via Google uitvoeren.

Ook de zoekfunctie op het mobiele besturingssysteem iOS en de functie ‘Spotlight’ op Mac-computers maken opnieuw gebruik van de Google-zoekmachine. Dat meldt de technologieblog TechCrunch.

Apple werkt nauw samen zowel met Google als met Microsoft, aldus de blog. Met de wissel wil het technologiebedrijf enkel een consistente gebruikerservaring bewerkstelligen, klinkt het.

Een Microsoft-woordvoerder benadrukt dat Siri voor zoekopdrachten naar afbeeldingen nog steeds op Bing rekent. Het bedrijf wijst er voorts op dat Bing nog andere belangrijke partnerschappen heeft, onder meer met Yahoo, AOL en Amazon.

De sterke aanwezigheid op de iPhone en iPad kost Google volgens analisten veel geld. Een analist van consultancybedrijf Bernstein schat dat het dit jaar alleen al om liefst 3 miljard dollar gaat.

Als dat klopt, is Google verantwoordelijk voor 5 procent van de bedrijfswinst van Apple. Omgekeerd zijn de mobiele toestellen van Apple dan weer goed voor ongeveer 50 procent van de omzet die Google uit mobiele zoekopdrachten haalt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in