Zestig treinbestuurders in 2016 enkele dagen out na incident met spoorlopers
Foto: Bart Dewaele

In 2016 was een zestigtal treinbestuurders enkele dagen arbeidsongeschikt na incidenten of bijna-incidenten met spoorlopers. De betrokken treinbestuurders waren in totaal 362 dagen out. Dat blijkt uit cijfers van HR Rail, het bedrijf dat instaat voor het personeel van spoormaatschappij NMBS en spoorwegnetbeheerder Infrabel. De NMBS en Infrabel willen nog eens waarschuwen voor de gevaren van spoorlopen.

'Treinbestuurders waren vorig jaar inderdaad 362 dagen arbeidsongeschikt door incidenten met spoorlopers', bevestigt Dimitri Temmerman van de NMBS berichtgeving dinsdag in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Volgens Temmerman heeft dat cijfer betrekking op een 60-tal incidenten, soms met dodelijke afloop, maar evengoed incidenten waarbij het wel goed afliep, maar de treinbestuurder een noodstop moest uitvoeren.

Machinisten die bij een dergelijk incident betrokken geraken, krijgen steun van een speciaal opgeleide collega-treinbestuurder die ter plaatse gaat. Wie daarna nog verdere psychologische begeleiding nodig heeft, kan een beroep doen op de psycholoog van de externe preventiedienst.

De NMBS en Infrabel maken van de gelegenheid gebruik om nog eens te waarschuwen voor de gevaren van spoorlopen. 'Het brengt niet alleen je eigen veiligheid, maar ook de veiligheid van treinpassagiers en treinpersoneel in gevaar', zegt Dimitri Temmerman.