De favoriete aandelen van Claire Shaw
Claire Shaw Foto: rr
Claire Shaw, Portfolio Manager bij SYZ Asset Management, vindt drie van haar favoriete aandelen voor het European Mid & Small Cap fund ‘Oyster’ in de Benelux.

VAN LANSCHOT KEMPEN (Nederland)

 Van Lanschot Kempen is de op een na grootste private bank en de oudste onafhankelijke bank in Nederland. Sinds 2013 heeft de groep haar strategie verlegd van kapitaalintensieve zakelijke kredietverlening naar vermogensbeheer en merchant banking. VLK biedt aantrekkelijke winsten via de private bank en keert interessante dividenden uit, tot 350m kapitaal zou de komende jaren worden uitgekeerd aan de aandeelhouders (wat neerkomt op 35% van de beurswaarde).

FLOW TRADERS (Nederland)

Flow Traders verschaft wereldwijd liquiditeiten en is gespecialiseerd in indexproducten (ETP), een industrie die een gestage groei kende de voorbije 15 jaar (Totale vermogen onder beheer op de ETP markt steeg wereldwijd met een jaarlijks groeipercentage van 28% tijdens deze periode) Hun strategie bepaalt dat ze te allen tijde marktneutraal opereren, agnostisch ten opzichte van de marktontwikkelingen en daartegenover genereren ze inkomsten door de bied- en laatmarges. Flow Traders heeft momenteel te kampen met neerwaartse winstverwachtingen doordat de historisch lage volatiliteit de handel vertraagt wat dan weer impact heeft op opbrengst en marges. Ondanks de huidige ongunstige context zijn we ervan overtuigd dat Flow Traders, wanneer de aandelenvolatiliteit zich normaliseert, ze hiervan kunnen profiteren met een positief rendement voor de aandeelhouders als gevolg.

LUCARA DIAMOND CORP (Zweden)

Lucara Diamond Corp is een diamantproducent, uitbater van de Karowe mijn in Botsana die al zeer veel diamanten van het type IIa voortbracht. Sinds 2012 heeft Lucara al 73 diamanten van edelsteenkwaliteit van meer dan 100 karaat bovengehaald. Daarvan waren er 5 van 300 karaat waaronder de Lesedi La Rona, met 1109 karaat de op een na grootste ruwe diamant die ooit werd ontdekt. Momenteel heeft het bedrijf te kampen met productieproblemen en een slabakkende diamantmarkt waardoor de waarde van het aandeel wordt bepaald aan de hand van aantrekkelijke factoren - 4% dividendrendement en een FCF rendement van 10%. Lucara Diamonds wordt bestuurd door een zeer sterk managementteam dat in de laatste 5 jaar al 25% van de beurswaarde als dividend heeft uitgekeerd aan de aandeelhouders.

ION BEAM APPLICATIONS (België)

Ion Beam Applications is, met 50% wereldwijd marktaandeel, de marktleider in protontherapie, een baanbrekende technologie binnen oncologie Het is een structureel aantrekkelijke en oligopolistische markt waar een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 15% wordt verwacht tot 2035. Omwille van vertragingen in het productieproces gaf IBA 3 winstwaarschuwingen in 9 maand waardoor de prijs van het aandeel halveerde. Ondanks de huidige conjuncturele tegenwind profiteert dit bedrijf van hoge toetredingsdrempels, heeft het uitstaande orders ter waarde van 1 miljard euro en een zeer gezonde balans die verdere groei kan ondersteunen.

BURFORD CAPITAL (VK)

Burford Capital is een wereldspeler in de financiële en professionele dienstverlening met focus op procesfinanciering.  Ze staan advocatenkantoren en ondernemingen bij met een fonds voor gerechtskosten, ze bieden oplossingen voor schuldfinanciering en verschaffen werkkapitaal. In december 2016 kondigde Burford de overname aan van Gerchen Keller Group, eveneens een litigation funder, en werd zo wereldwijd leider in deze groeiende markt. Burford aandelen stegen 176% het voorbije jaar en 820% de voorbije 3 jaar met daardoor uitzonderlijk rendement voor het fonds. Ongeacht deze sterke resultaten zien we nog ruimte om verder te stijgen door toenemende opportuniteiten en kapitaal toezeggingen alsook door de diversiteit van hun portfolio.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in