Partijtrouw bestaat niet meer voor Duitsers
Foto: ard

De Duitse kiezers veranderden gisteren massaal van politieke voorkeur. Veel partijen zagen ongeveer vier op de tien kiezers wegtrekken.

Dat blijkt uit een grote analyse die de nieuwsdienst van de ARD heeft uitgevoerd. Van de ruim 18 miljoen kiezers die in 2013 voor het CDU van Angela Merkel kozen, kozen er slechts iets meer dan 11 miljoen weer voor haar partij. Omgekeerd kon CDU wel ruim 800.000 kiezers afsnoepen van coalitiepartner SPD, en bijna 2 miljoen mensen die vorige keer thuisbleven naar de stembus lokken. Zo kwam de partij toch aan ruim 15 miljoen kiezers.

SPD wist nog minder van de eigen kiezers te overtuigen. Van de ruim 11 miljoen stemmen van vorige keer gingen er net geen 6 miljoen opnieuw naar de socialisten. Nieuwe kiezers, vooral CDU-stemmers en mensen die in 2013 niet gingen stemmen zorgden ervoor dat het totale verlies beperkt bleef.

Maar ook FDP, een van de winnaars kon slechts 1,2 van de ruim 2 miljoen stemmers uit 2013 opnieuw lokken. De partij groeide vooral door de toestroom vanuit gedoodverfd coalitiepartner CDU: 1,6 miljoen mensen maakten de overstap in die richting.

Het extreemrechtse AfD kon wel de overgrote meerderheid van de kiezers behouden: Zowat 1,4 van de ruim 2 miljoen. Een toestroom van voormalige niet-stemmers en CDU-kiezers deed de partij verdrievoudigen in omvang.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig