De nieuwe Vlaamse energieheffing, die in de plaats komt van de ‘Turteltaks’, kost een gemiddeld Vlaams gezin slechts 9 euro per jaar. Dat was maandag te horen in de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

De Vlaamse regering heeft bij de opmaak van de begroting voor 2018 werk gemaakt van een nieuwe energieheffing. De zogenaamde Turteltaks, die komaf moest maken met de historische schuld van de groenestroomcertificaten en nieuwe groene energie moest financieren, werd immers vernietigd door het Grondwettelijk Hof.

De heffing wordt zoals voorspeld vervangen door een hoger quotum voor hernieuwbare enerige. Die moet voortaan 21,5 procent bedragen, één procentpunt hoger. Een gezin met een gemiddeld verbruik moet daarvoor per jaar 4 euro extra bijdragen.

Daarnaast blijft er een heffing bestaan van 5 euro per jaar. De 280.000 gezinnen met een sociaal tarief moeten niet meebetalen.

Zelfstandigen en kleine KMO’s betalen vanaf volgend jaar een heffing van 94,50 euro in plaats van 290 tot 2.600 euro. Voor bedrijven op middenspanning gaat het nog om 1.800 euro en voor bedrijven op hoogspanning om 10.500 euro.

'Wij zijn en blijven vastbesloten er alles aan te doen om de Europese klimaatdoelstellingen te halen', verzekerde Bourgeois maandag. Kwatongen beweren immers dat de nieuwe heffing niet zal volstaan om de doelstellingen van 2030 te halen, die ons worden opgelegd door de Europese Unie.

De regering belooft investeringssteun voor kleine windmolens en voor batterijen waarmee groene energie wordt opgeslagen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig