De vijand van onze riolen: vochtige doekjes
Foto: ss
Elke week blokkeert minstens één pomp van riool­beheerder Infrax omdat doorgespoelde vochtige ­doekjes de boel helemaal doen vastklitten. Het waarschuwingslogo op de verpakking van die doekjes helpt niet, Infrax en Aquafin schakelen daarom over op vermanende brieven in 'probleemwijken'. 'Het loopt de spuigaten uit.'

Een grijzige, draderige klomp. Uren werk om ze te verwijderen. En als de klomp niét op tijd opgemerkt en verwijderd wordt, staat de hele wijk onder water als het hard regent.

'Vochtige doekjes. De grootste vijand van onze riolen', zegt Björn Verdoodt van Infrax, dat in 83 Vlaamse gemeenten de riolen beheert (samen goed voor zo’n 10.000 kilometer riolering). Het afgelopen jaar zijn zeventig van hun pompen vastgelopen door zo’n klomp.

Is dat veel? 'Het is één tiende van al onze pompen', zegt Verdoodt. 'Als onze werkmannen moeten uitrukken voor een defect riool, is het in één op de drie gevallen door die doekjes.'

'En het vermeerdert nog', zegt Verdoodt. Aquafin, dat vooral de grotere, bovengemeentelijke riolen beheert, bevestigt dat.

De kostprijs van de schade? Die loopt in de miljoenen euro’s. Voor twee grote pompen in Stabroek en Maasmechelen berekende Aquafin dat de vochtige doekjes al meer dan een half miljoen euro aan extra kosten met zich hebben meegebracht. En Aquafin heeft 150 van die grote pompen en nog eens meer dan 1.600 kleinere.

'Het is schade die we met z’n allen meebetalen, want via onze waterfactuur betalen we allemaal mee aan het onderhoud van onze riolen', zegt Björn Verdoodt van Infrax.

Probleemwijken met gezinnen

Twee jaar geleden leek nochtans een oplossing in de maak. 'Via een Koninklijk Besluit is toen beslist dat er een pictogram moest komen op die verpakkingen dat de doekjes niet mogen worden doorgespoeld', zegt Vriens.

'Maar dat label heeft weinig impact', zegt Verdoodt.

Zowel Infrax als Aquafin zijn daarom al een versnelling hoger geschakeld. 'Er zijn soms echt probleemwijken, waar bijvoorbeeld veel ouders met jonge kindjes wonen', zegt Vriens. 'Daar houden we dan extra sensibiliseringsacties.'

Dat doet Infrax ook. 'Dan steken we bij alle inwoners een brief in de bus. Dat het zo niet verder kan. Dan merken we dat het effect heeft. Tijdelijk toch.'

Nochtans staat op sommige verpakkingen dat de vochtige doekjes wel degelijk doorspoelbaar zijn. Maar dan bijvoorbeeld wel maar voor één blaadje per keer. 'Vandaar nogmaals de simpele regel: alleen gewoon toiletpapier doorspoelen. De rest in de vuilnisbak', zegt Verdoodt.

Onlangs bleek in het Verenigd Koninkrijk nog welke gevolgen zo'n vochtige doekjes kunnen hebben (zie video hieronder).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig