Markten niet onder de indruk van Duitse verkiezingsuitslag
Angela Merkel kan de markten niet in beweging zetten. Foto: REUTERS

De uitslag van de Duitse verkiezingen wordt zo goed als genegeerd door de financiële markten.

Ruim een half uur na de opening vertoont de Duitse aandelenmarkt een verlies van minder dan 0,15 procent. De Dax-index loopt daarmee perfect in de pas met de andere Europese beursindices. Beleggers zijn dus niet ongerust over de toekomstige ontwikkelingen in de economische motor van Europa, ondanks de uitslag die een lastige regeringsvorming onvermijdelijk maakt.

De obligatiemarkten bleven eveneens erg kalm. De Duitse rente wijkt nauwelijks af van die van vorige week. De euro verloor wel lichtjes terrein, na vrijdag nog aan waarde te hebben gewonnen. Maar dat de valutahandelaars evenmin erg onder de indruk zijn van de uitslag, bleek uit de winst die de eenheidsmunt boekte ten opzichte van de Zwitserse frank.

Analisten beoordeelden de uitslag als relatief gunstig voor Duitse aandelenmarkt, omdat de linkse SPD gekozen heeft voor een oppositiekuur. Een radicale wijziging van het Duitse economische beleid wordt niet verwacht. Met een zogenaamde Jamaica-coalitie, van christendemocraten, liberalen en groenen, ‘kan bondskanselier Merkel focussen op investeringen, digitalisering en ecologische verandering’, schreef Carsten Brzeski van ING-Duitsland in een nota.