Turteltaks gaat stevig omlaag
Foto: Photo News

De Vlaamse regering koos voor een Belgisch compromis in de zoektocht naar een alternatief voor de Turteltaks.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) kan vandaag dan toch uitpakken met een belangrijk akkoord over het alternatief voor de Turteltaks. Vorige week leek het water tussen de regeringspartijen nog veel te diep, zaterdag kwam er dan toch witte rook.

Turteltaks gaat stevig omlaag
Bart Tommelein. Foto: bdw

Bourgeois spaart de details voor zijn traditionele Septemberverklaring vandaag in het Vlaams Parlement. Toch zijn de grote lijnen van het akkoord nu al duidelijk.

De ongrondwettelijke Turteltaks van 100 euro per gezin wordt vervangen door een combinatie van kleinere bijdragen. Alles samen zou dat bedrag voor een gezin met gemiddeld verbruik niet hoger mogen oplopen dan 10 euro per jaar.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) krijgt daarbij maar deels zijn zin. Hij pleitte zelf al voor de verhoging van de quota voor groene stroom in ruil voor de Turteltaks. Daardoor zal de groenestroombijdrage op onze factuur licht stijgen. Energieverslindende bedrijven zullen daardoor ook meer moeten betalen dan energiezuinige bedrijven.

Maar daarnaast moet Tommelein toch een aparte energieheffing slikken. Dat aparte lijntje op de energiefactuur ligt politiek voor de opvolger van Annemie Turtelboom. Vooral regeringspartij N-VA drong er nog op aan, om de doelstellingen voor groene energie in de toekomst zeker te kunnen halen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig