Duitsers straffen regeringspartijen af
Foto: REUTERS

Uit de eerste prognoses blijkt dat de Duitse kiezer zondag zijn onvrede heeft laten blijken met de partijen die het land de afgelopen jaren bestuurden. Angela Merkel mag wel opnieuw Bondskanselier worden, terwijl extreemrechts de derde grootste partij wordt.

De CDU en CSU, samen ‘Union’, de partij met huidig Bondskanselier Angela Merkel aan het hoofd, kreeg zondag volgens de eerste prognoses 32,9 procent van de stemmen van de Duitse kiezer achter zich. Dat is een pak minder dan de 41,5 procent van in 2013, maar het blijft wel de grootste partij van Duitsland. Het SPD van Martin Schulz, dat de afgelopen jaren met Merkels partij het land bestuurde, strandt met 20,8procent (tegenover 25,7 procent in 2013) van de stemmen op de tweede plaats.

De Duitse kiezers hebben dus hun onvrede tegenover de aftredende regering laten blijken. Het CDU/CSU haalde sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog nog maar één keer een lagere score dan vandaag. Voor het SPD was de uitslag zelfs nog nooit zo slecht. Schulz heeft dan ook aangekondigd naar de oppositiebanken te zullen verhuizen.

Rechtse opmars

AfD is de aangekondigde verrassing van de Duitse parlementsverkiezingen. De rechtspopulistische partij haalt 13 procent van de stemmen, en maakt haar intrede in federale parlement.

Op de vierde plaats staat FDP, dat van 4,8 procent in 2013 naar 10,4 procent stijgt. De sprong bij de Grüne is iets bescheidener: van 8,4 procent in 2013 naar 9 procent nu. Ook bij Linke valt 9 procent van de stemmen op te tekenen (tegenover 8,6 procent). De overige partijen raapten nog de overige 4,9 procent van de stemmen op.

Jamaica

Voor het eerst in de geschiedenis van Duitsland zullen er zes fracties bestaan in de Bondsdag. Normaal moet die uiterlijk op 24 oktober samengesteld zijn. Of tegen die datum ook een regering zal gevormd zijn, is hoogst onwaarschijnlijk. De onderhandelingen voor een 'Jamaica-coalitie' beloven immers niet gemakkelijk te worden.