Vlaamse regering heeft akkoord over begroting beet
Vlaams minister-president Geert Bourgeois Foto: BELGA

De Vlaamse regering is het afgelopen nacht eens geraakt over de begroting van volgend jaar. Daarbij is ook een oplossing voor de zogenaamde Turteltaks besproken

Vlaams minister-president Geert Bourgeois geeft pas maandag de inhoudelijke primeur aan het Vlaams Parlement tijdens zijn jaarlijkse Septemberverklaring.

Het akkoord bevat in principe ook een alternatief voor de energieheffing, beter bekend als de Turteltaks. Die taks van honderd euro per jaar om de schuldenberg aan groene stroomsubsidies uit het verleden weg te werken is door het Grondwettelijk Hof vernietigd.

Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open VLD) zei net voor de zomer dat hij met een alternatief kon komen dat nauwelijks tien euro zou kosten. Maar de coalitiepartners N-VA en CD&V zijn kritisch voor die piste.

Het blijft afwachten tot maandag wat er als akkoord uit de bus is gekomen. Dan leest minister-president Bourgeois zijn Septemberverklaring voor in het Vlaams Parlement. Het vooropgestelde ‘structureel evenwicht’ in de begroting zou alvast geen probleem kunnen zijn. Vorige week nog klonk het dat er - op de totale begroting van bijna 40 miljard - nog 250 tot 300 miljoen euro te verdelen was.

Er zijn wel twee kanttekeningen te plaatsen: een eenmalige afrekening in het kader van de financieringswet maakt dat de begroting nominaal in het rood gaat. En ook de kosten voor de Oosterweelverbinding worden uit de begrotingsdoelstellingen gehouden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig