A.F.Th. van der Heijden verlaat Bezige Bij
A.F.Th. van der Heijden. Foto: IMAGEGLOBE
Uitgeverij De Bezige Bij verliest een van zijn boegbeelden. A.F.Th. van der Heijden verlaat het huis. Er is volgens een persbericht een vertrouwensbreuk.

Schrijver A.F.Th. van der Heijden (65) was sinds 2009 onder dak bij De Bezige Bij. Tot gisteren. Zijn grootste succes bij de prestigieuze Amsterdamse uitgeverij was de bekroonde requiemroman voor zijn zoon, Tonio (2011). Ook twee delen van de cyclus De tandeloze tijd verschenen in die acht jaar. De uitgeverij heeft het over creatieve én zakelijke onenigheid. Dat laatste kan een gevolg zijn van de rode cijfers die moederbedrijf WPG vorig jaar optekende, waarbij De Bezige Bij ‘onder de verwachtingen bleef’. Een van de problemen is de grote last van niet recupereerbare voorschotten die aan auteurs werden uitbetaald, meldde de NRC deze lente.

De Bezige Bij, altijd al toonaan­gevend, verliest de jongste jaren wel vaker auteurs aan andere uitgeverijen. Vorig jaar nog was er onvrede over de publicatie van een pamflet van Dyab Abou Jahjah door de uitgeverij die haar roots in het verzet heeft. Onder anderen bestseller­auteur Leon de Winter zocht andere horizonten op. Tommy Wieringa besliste zijn volgende boek eenmalig elders onder te brengen.

Wie de nieuwe uitgever van A.F.Th. wordt, is nog niet bekend. Toen hij in 2009 overstapte van zijn eerste uitgeverij Querido naar De Bezige Bij, was Robbert Ammerlaan daar de baas. Ammerlaan leidt sinds 2014 zijn eigen imprint, Hollands Diep, waar hij al De Winter en John Irving binnenhaalde, een andere ­coryfee van De Bezige Bij. Ook de ­opvallende nieuwkomer Das Mag snoepte auteurs af: jong talent Yves Petry, Marjolijn van Heemstra, ­Philip Huff, Walter van den Berg en Maartje Wortel en vaste waarde Charlotte Mutsaers stapten over van De Bezige Bij.

Opvallend is nog dat de succes­auteurs van De Bezige Bij de jongste tijd vaak Vlamingen zijn: recent werk van Stefan Hertmans, Jeroen Olyslaegers, David Van Reybrouck en Mark Schaevers gooide hoge ogen. Peter Verhelst stapte recentelijk nog over naar De Bezige Bij.