Supermalaria rukt sneller dan verwacht op in Zuidoost-Azië
Een Cambodjaan zit onder een net om zichzelf te beschermen tegen muggen. (2011) Foto: BELGAIMAGE

Een zeer sterke vorm van malaria die niet kan worden bestreden met de gangbare medicijnen, verspreidt zich sneller dan gedacht in Zuidoost-Azië.

In Vietnam stierven vorig jaar opvallend meer malariapatiënten omdat de behandeling tegen de ziekte faalt. Wetenschappers luiden de alarmbel in het wetenschappelijk blad The Lancet: een zeer sterke vorm van malaria die resistent is tegen de gangbare geneesmiddelen, rukt in ijltempo op in Cambodja, Thailand, Laos en Vietnam. De supermalaria werd voor het eerst waargenomen in Pailin, in het noordwesten van Cambodja en heeft zich sindsdien met de klok mee in een cirkelvorm verspreid langs de Mekong-rivier.

‘Dit is een serieuze bedreiging’, zegt professor Arjen Dondorp aan BBC. ‘Het is vooral alarmerend dat supermalaria zo snel over de hele regio is verspreid geraakt. We vrezen dat het zich nog verder kan verspreiden en uiteindelijk ook zal “overspringen” naar Afrika.’

‘Het aantal malariabehandelingen dat faalt, is nu al te hoog sinds de komst van supermalaria’, aldus Dondorp. In Vietnam kan zo’n derde van de patiënten niet geholpen worden, terwijl het in Cambodja al over 60 procent van de geregistreerde gevallen gaat.

Uitroeien

Wetenschappers ter plaatse hebben de hardnekkige, resistente variant onderzocht en ontdekten dat de parasiet bovendien blijft evolueren en steeds resistenter wordt voor verschillende bestanddelen van de medicatie.

Verschillende landen in Zuidoost-Azië hebben het doel om tegen 2030 malariavrij te zijn. ‘Dit is een race tegen de klok’, zegt Dondorp. ‘We moeten de ziekte in dit gebied zo snel mogelijk uitroeien voordat malaria opnieuw onbehandelbaar wordt.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig