Topradio en FamilyRadio naar Raad van State

Dancezender Topradio stapt naar de Raad van State tegen de beslissing van Vlaams minister van Media Sven Gatz om de zender geen vergunning te geven. Volgens de zender zijn er fouten gebeurd bij de evaluatie van de zender. Ook FamilyRadio laat vrijdag weten dat het naar de Raad van State stapt.

Minister Gatz erkende vorige week vier nieuwe netwerkradio’s, een nieuw type zender. De vergunningen gingen naar S-Radio van SBS, Hit FM, dat zich vooral op een vrouwelijk publiek gaat richten, VBRO, met een duidelijk Nederlandstalig profiel, en Stadsradio Vlaanderen, dat een brug wil slaan tussen de lokale radio en de landelijke.

Topradio greep naast een licentie. De zender had een dossier ingediend in dezelfde categorie als Hit FM en begrijpt niet dat die laatste het pleit heeft gewonnen.

'Topradio en Ment (dat eveneens naast een licentie grijpt, red.) waren de zenders met de grootste groeimogelijkheden op de nationale reclamemarkt', zei directeur Bruno Heyndrickx onmiddellijk. 'Zij worden nu vervangen door twee producten waarvan we weten dat ze op dit moment niet leefbaar zijn en dus geen kwalitatieve radio kunnen maken.'

Volgens Heyndrickx staan er in het evaluatieverslag van Gatz tal van 'fouten en slordigheden'. Dat verslag werd opgesteld door een onafhankelijke jury, die, aldus de Topradio-directeur, bestond uit 'tijdelijk aangetrokken contractuelen' op het kabinet van Gatz. 'De competenties van die personen zijn niet bekend. Ik heb ernstige vragen over de manier waarop die evaluatie gebeurd is. Het is niet evident dergelijke gespecialiseerde materie te beoordelen.'

Eenzelfde geluid bij FamilyRadio, dat naar de Raad van State trekt tegen het mislopen van de erkenning voor netwerkpakket 2 met een Vlaams/Nederlandstalig profiel. 'Er wordt gesproken over ‘radio-experts’ die de dossier zouden beoordeeld hebben, alleen weet niemand over wie dit gaat. Dit dossier is een complexe materie en wat we nu in de beoordeling te lezen krijgen tart alle verbeelding. Zo worden ons punten afgetrokken omdat we geen sportprogramma hadden voorzien in ons schema terwijl dit op geen enkel ogenblik was gevraagd’, luidt het.

‘Sommigen voorspellen hogere marktaandelen binnen de 3 jaar dan bijvoorbeeld een Qmusic met een veel beter frequentiepakket had na drie jaar in zijn opstartfase. Enige realiteitszin ontbreekt dus volledig en toont aan dat de expertise van de onderzoekers blijkbaar te wensen overlaat', zegt de zender vrijdag in een mededeling.

FamilyRadio maakt zich geen illusies bij de procedure bij de Raad van State maar heeft toch voldoende elementen die niet kunnen genegeerd worden om deze stap te zetten, zegt de zender.

Dat een procedure voor de Raad van State minstens een half jaar aansleept, terwijl de zender al binnen drie maanden uit de ether moet, is voor Topradio geen issue. 'We leven in een rechtsstaat. Hier is sprake van grote onrechtvaardigheid', zegt Heyndrickx. 'Wij blijven er van overtuigd dat we het beste dossier hebben voor een doelgroepenradio.'

Ook Club FM, dat eveneens naast een erkenning als netwerkradio greep, stapt naar de Raad van State. ‘Deze herschikking is een ramp en was bovendien nergens voor nodig’, zegt Sebastien Vansever, de woordvoerder van Club FM. ‘De ketenradio’s gingen helemaal niet in tegen de geest van het decreet. Daarin staat dat we niet meer dan 60 radiofrequenties mogen bundelen en dat we lokaal nieuws moeten brengen. Daar houden we ons aan, wat is dan het probleem?'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig