Bill Gates heeft spijt van Ctrl-Alt-Del
Foto: AFP

Ja, het was beter geweest dat je een vastgelopen pc kon herstarten met één knop. In plaats van met de gevreesde ‘drievingergroet’ Ctrl-Alt-Del. Zeg dat Bill Gates het gezegd heeft.

‘Ik denk niet dat je zou kunnen teruggaan en iets kleins aan je leven veranderen, zonder dat je de andere dingen in gevaar brengt. Maar als ik één kleine verandering zou kunnen aanbrengen, dan zou het met één toets kunnen in plaats van met Ctrl-Alt-Del.’ Dat zei Bill Gates, de oprichter van Microsoft en tegenwoordig vooral filantroop, deze week in een debat over technologie en ontwikkelingssamenwerking.

Helemaal spontaan kwam de ontboezeming er niet. De kwestie lag de moderator van het debat, financier en filantroop David Rubinstein (68), duidelijk al jaren op de lever. Hij drong herhaaldelijk aan op een publieke knieval.

Gates schoof de zwartepiet meteen door naar IBM, de fabrikant van de eerste personal computer, de in 1981 gelanceerde IBM 5150. ‘Het IBM-keyboard kon maar op één manier met zekerheid een onderbreking doorsturen’, zei Gates. Een beslissing die decennia later nog steeds computergebruikers verwart. ‘Ze hadden er inderdaad een extra knop op moeten zetten, zoals je die nu bij veel toestellen vindt.’

De IBM 5150 was niet de eerste computer voor persoonlijk gebruik, maar stond wel model voor alle latere pc’s. Vooral omdat IBM de keuze – de blunder, zeggen sommigen – maakte om Bill Gates toe te laten, de MS-Dos software ook aan andere fabrikanten te leveren. Via MS-Dos, en het latere Windows, werd Ctrl-Alt-Del een feit des levens voor generaties van computergebruikers.

Eeuwig leven

In hetzelfde gesprek deelde Bill Gates ook een plaagstoot uit aan enkele collega-miljardairs. David Rubinstein vroeg hem of hij gelooft dat een betere gezondheidszorg de gemiddelde levensduur van de mens kan opdrijven naar 100 of 120 jaar. ‘Daar werk ik zelf niet aan’, zei Gates. ‘Het zijn andere Silicon Valley-miljardairs die graag eeuwig willen leven’.

Dat is ongetwijfeld een sneer naar Google-oprichters Larry Page en Sergei Brin, die via hun ander bedrijf (Calico) de menselijke veroudering willen tegengaan. Maar wellicht ook naar technologie-investeerder Peter Thiel en Tesla-baas Elon Musk, die eveneens investeren in onderzoek naar ‘radicale levensverlenging’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in