Rijkste vrouw ter wereld overleden
Foto: AFP

L’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt is overleden. Ze werd 94 jaar oud.

Bettencourt werd op 21 oktober 1922 geboren in Parijs als Liliane Schueller. Ze verloor al op jonge leeftijd haar moeder en werd dus hoofdzakelijk opgevoed door haar vader, Eugène Schueller. Die richtte in het begin van de 20ste eeuw L’Auréale op, dat later L’Oréal werd.

Liliane trouwde met André Bettencourt (1917-2007), een politicus die het zelfs tot minister schopte in vier regeringen, en kreeg een dochter, Françoise. Na de dood van haar vader in 1957 kwam ze aan het roer van het bedrijf. In 1963 keurde Bettencourt de beursgang goed van L’Oréal, wat haar rijk maakte. In de loop der jaren groeide ze zelfs uit tot de rijkste vrouw ter wereld. Volgens de jaarlijkse lijst van zakenblad Forbes bedroeg Bettencourts vermogen dit jaar nog 39,5 miljard dollar (ongeveer 33,1 miljard euro).

Bettencourt kwam de laatste jaren van haar leven echter vooral in de media met de zogenaamde ‘affaire-Bettencourt’. In die zaak werd voormalig Frans president Nicolas Sarkozy ervan verdacht geld voor zijn campagne in 2007 te hebben losgekregen van de L’Oreal-erfgename, in een periode dat ze al dementeerde. Sarkozy werd uiteindelijk buiten vervolging gesteld.

Enkele ‘vrienden’ van Bettencourt werden vorig jaar wel veroordeeld omdat ze misbruik hadden gemaakt van haar vertrouwen. Haar grootste vertrouweling, fotograaf François-Marie Banier, kreeg de zwaarste straf en moest tweeënhalf jaar de cel in. Hij kreeg ook een boete van 350.000 euro en moest 158 miljoen terugbetalen voor alle giften die hij jarenlang, onder meer als cash en in de vorm van kunstwerken, kreeg van Bettencourt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig