Jagers schieten eerste Duitse bizon in 250 jaar neer
(themabeeld) Foto: pixabay

Het was 250 jaar geleden dat er nog eens een wilde bizon te vinden was in Duitsland. Maar zodra het uiterst zeldzame dier opgemerkt werd, schoten jagers het neer, in opdracht van de lokale ordediensten. WWF gaat een klacht neerleggen.

Een toevallige voorbijganger merkte vorige week nabij de Oder-river in Lebus een bizon op, zo’n 88 kilometer ten oosten van de hoofdstad. Hij besloot meteen naar de lokale ordediensten van de stad te stappen. Die bepaalden dat het dier een bedreiging was voor de gemeenschap. Ze stuurden meteen jagers op het dier af om het neer te schieten.

WWF en andere dierenliefhebbers zijn woedend. ‘Na meer dan 250 jaar duikt er eindelijk opnieuw een wilde bizon op in Duitsland en alles wat de autoriteiten konden bedenken, was om hem dood te schieten’, verklaarde Christoph Heinrich. ‘Dat toont aan dat de overheid helemaal niet weet hoe ze met wilde dieren moet omgaan.’

Volgens WWF is er een acuut tekort aan natuurbeschermers in het gebied, die een degelijke opleiding hebben gekregen. De Europese bizon staat immers op de lijst van de kwetsbare diersoorten. Hij eet geen vlees, maar is een herbivoor. Polen, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Rusland en Slowakije werken al jaren samen om de populatie opnieuw aan te spekken, maar dan wel in gevangenschap. Een wilde bizon zoals deze was dus uiterst zeldzaam.