De N-VA-fractie heeft het halfrond van de Kamer verlaten toen Ecolo-Kamerlid Benoît Hellings aan vicepremier Jan Jambon (N-VA) een vraag wou stellen over de Soedanese ambtenaren die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) helpen bij het identificeren van Soedanezen die illegaal in het land verblijven.

'U stapt op voor een karikatuur, maar niet voor mensenrechtenschendingen', reageerde Hellings toen de N-VA-kamerleden de plenaire vergadering verlieten. De N-VA’ers protesteren daarmee tegen een campagnebeeld dat Ecolo J, de jeugdafdeling van de Franstalige groenen, gisteren online hebben gezet. In de fotomontage wordt Francken getoond als Duits soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog.

‘Wij zijn niet geconsulteerd en zouden dit niet op deze manier hebben gedaan. Maar de foto is in lijn met hun verontwaardiging’, reageert Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi daarop. De N-VA vindt die reactie ‘zeer halfslachtig’. Voor haar is de afbeelding een ‘wansmakelijke, beledigende en potsierlijke prent’.

Toen de volgende spreker het woord nam, kwam de N-VA-fractie weer binnen.

Eerder dit jaar riep de N-VA de ondervoorzitter van de N-VA-jongeren op het matje nadat hij een cartoon had verspreid waarop een politieke tegenstandster werd misbruikt. De man nam daarop ontslag uit zijn functie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig