De Franse terrorist Mehdi Nemmouche, die verdacht wordt van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, is erg ziek. Dat hebben zijn advocaten gezegd. Als hij niet de nodige zorg krijgt, dan komt Nemmouche niet naar zijn proces.

Volgens de advocaten heeft Nemmouche al een aantal maanden ernstige gezondheidsklachten. In de eerste plaats zou hij niet meer goed zien. Andere klachten gaan over gehoorverlies en zware hoofdpijn. De advocaat sluit een hersentumor niet uit.

De wetsdokter heeft volgens de advocaat gezegd dat verder onderzoek nodig is om vast te stellen wat juist het probleem is. Maar de medische staf van de gevangenis weigert dat, zo zei advocaat Sébastien Courtoy. ‘De reden daarvoor is ons totaal onbekend’

De advocaten van de verdachte benadrukken dat hij recht heeft op medische verzorging. Als Nemmouche medisch niet verder wordt onderzocht en niet wordt behandeld, dan zal hij weigeren om naar zijn proces te komen. ‘Hij zal dan weigeren om zowel in België als in Frankrijk nog voor de rechter te verschijnen en niet meer deelnemen aan zijn proces.’

Dat zou een grote tegenslag zijn voor de slachtoffers. Tegen de Belgische speurders heeft de Franse terrorist nog niets gezegd. Pas op zijn proces zou hij zijn stilte doorbreken. Met de persconferentie verhoogt de advocaat de druk voor een verder medisch onderzoek.

Onderzoek

Nemmouche werd zes dagen na de aanslag in 24 mei 2014 opgepakt in Marseille. Hij werd op 29 juli aan België uitgeleverd en verblijft al drie jaar in isolatie in de gevangenis van Brugge.

In de loop van het onderzoek werden nog twee andere verdachten aangehouden, maar zij werden na verloop van tijd vrijgelaten. Midden januari 2015 werd ook een opsporingsbericht voor een vierde mogelijke verdachte verspreid, een man die enkele dagen na de aanslag gefilmd is in het gezelschap van Nemmouche. Die man is nog steeds niet geïdentificeerd.

De onderzoeksrechter heeft het gerechtelijk onderzoek afgesloten. Het federaal parket moet nu zijn eindvordering opmaken. Zowel de burgerlijke partijen als de verdediging dringen aan op een assisenproces. Bij de aanslag kwamen vier mensen om. De Franse journalist Nicholas Henin zegt dat hij in Syrië door Nemmouche is gefolterd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in