Burgemeester stuurt politie naar Brusselse vondelingenschuif
Foto: WAS

In de Brusselse gemeente Evere is deze week een vondelingenschuif geopend. Maar kinderverlating is strafbaar.

Naar Antwerps voorbeeld kunnen moeders hier anoniem hun pasgeboren kind achterlaten, als ze er niet voor kunnen zorgen. ‘Maar dat is een misdrijf’, zegt burgemeester Pierre Muylle (PS), die er gisteravond prompt de politie op afstuurde.

De Antwerpse schuif sloot een akkoord met het parket, de politie en het OCMW, waardoor deze gedoogd wordt. De Brusselse vzw heeft zo’n akkoord niet. Met het proces-verbaal van gisteren kan Muylle de schuif laten sluiten.

Bij initiatiefnemer vzw Corvia vallen ze uit de lucht na eerder bezoek aan de burgervader, die toen wel positief stond tegenover het project. ‘Al onze maatregelen staan op punt. Er zijn twee conciërges aanwezig die meteen de hulpdiensten verwittigen en ook het parket is verwittigd’, zegt Mathilde Pelsers van de vzw.

Het is nu afwachten of de vondelingenschuif al dan niet verboden wordt in de Brusselse gemeente.

De nood aan zo’n vondelingenschuif voor moeders blijft evenwel belangrijk, vindt Pelsers. ‘De moeders hebben de keuze hun baby te vondeling leggen in de bosjes of een vuilnisbak, maar nu is er het vondelingenluik en is er een echte tweede en anonieme keuze.’