Francken over pamflet jongerenafdeling Ecolo: ‘Ronduit degoutant’
Foto: écolo j

De jongerenafdeling van Ecolo, de Franstalige tegenhanger van Jong Groen, heeft een opmerkelijk pamflet online gezet. Daarop is staatssecretaris Theo Francken (N-VA) te zien als nazisoldaat. ‘Dit is ronduit degoutant’, zo laat Francken weten aan Nieuwsblad.be. Groen en Ecolo hebben zich intussen gedistantieerd van de afbeelding.

’Het geluid van botten is niet veraf. Hoe ver zal de federale regering nog gaan?’, zo luidt de boodschap van écolo j bij de opmerkelijke foto. Het is een vlijmscherpe reactie op het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die afgelopen weekend nog een delegatie van Soedan heeft ontvangen om vluchtelingen in het Brusselse Maximiliaanpark te identificeren.

Op het pamflet wordt Francken verweten dat hij verantwoordelijk is voor de ‘confiscatie en plundering van persoonlijk bezit’, dat hij ‘geplande invallen’ organiseert bij ‘mannen, vrouwen en kinderen’ en dat hij ‘samenwerkt met een president die beschuldigd wordt van genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden’.

 

 

‘Dit is ronduit degoutant’, zo laat Francken verstaan aan Het Nieuwsblad. ‘Het is inderdaad vermoedelijk een ‘reactie’ op de Soedanese identificatiemissie. Maar met zo’n gratuite beledigingen en zo’n ranzige reactie, plaatsen ze zichzelf meteen buiten het politieke debat. We verwachten in eerste instantie excuses ’, aldus de staatssecretaris.

Ook op zijn eigen Facebook-pagina liet Francken een reactie na aan het adres van Ecolo/Groen:

Die partijen hebben intussen laten verstaan dat ze niets te maken hebben met het initiatief. ‘We distantiëren ons hiervan. Er zit genoeg fout aan uw beleid zonder te moeten vervallen in dit soort karikatuur’, tweette Wouter De Vriendt, Kamerlid voor Groen.

 

 

Pascal Devos, woordvoerder van Ecolo, liet dan weer verstaan dat ze niet op de hoogte waren van de actie. ‘Eerst en vooral: Ecolo j staat volledig los van Ecolo. Bovendien hebben ons niet geconsulteerd met dit idee’, luidde het in een korte reactie aan onze redactie.

Ook écolo j heeft via Twitter laten weten dat het louter over een initiatief van de jongerenafdeling gaat. ‘De federale fractie Ecolo/Groen en Jong Groen hebben hier niets mee te maken.’

 

 

Afbeelding verwijderd

Enkele uren na de post van écolo j was de afbeelding alweer verwijderd. Er stond plots een gecensureerde versie in de plaats. ‘Onze publicatie is gecensureerd. Desalniettemin geloven we dat de acties van de staatssecretaris, die elke dag de extremen opzoekt, geen democratische staat waardig zijn. Mocht Facebook telkens even snel zijn met het censureren van racistische en homofobe publicaties die dagelijks het internet overspoelen, zouden we er beter aan toe zijn’, aldus de jongerenpartij.

Of de ingreep van Facebook er is gekomen na rapportering door Theo Francken, is niet duidelijk. ‘Ik heb er alvast geen weet van’, zo laat zijn woordvoerder Katrien Janseune ons nog weten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig