Brugse N-VA ziet kopstuk overstappen naar Open VLD-lijst
Foto: Inge Kinnet

Ann Soete (ex-N-VA) komt als onafhankelijke op voor Open VLD Plus in Brugge. Dat kondigt lijsttrekster Mercedes Van Volcem aan.

Voormalig lijsttrekker van de Brugse N-VA Ann Soete (58) stapt over naar de Open VLD-lijst, maar staat daar als onafhankelijke op. De overstap zal de N-VA in Brugge pijn doen. Als winkelier ligt Soete goed bij de handelaars in de Brugse binnenstad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 was ze goed voor 5.600 voorkeurstemmen.

Dat het lokale N-VA-bestuur eind vorig jaar uiteindelijk voor Pol Van Den Driessche koos, was voor Soete reden genoeg om niet op de Brugse ­N-VA-lijst te staan. ‘Ik kan als vrouw niet aanvaarden dat ik word opzijgezet door iemand met zo’n vrouw­onvriendelijk verleden’, zegt ze.

Soete verliet eind deze zomer met slaande deuren de Brugse N-VA-stal. Dat kwam door de ‘pesterijen’ die zij sindsdien in de Brugse N-VA-afdeling ervoer. ‘Het gaat zover dat mensen die met mij sympathiseren, afgedreigd worden’, zegt ze. ‘Ze krijgen te horen dat ze geen goede plaats op de lijst krijgen als ze nog met mij samenwerken. Op vergaderingen worden ze uitgescholden en belachelijk gemaakt. Ik hoef dat allemaal niet meer te pikken.’

Soete gaf al aan als onafhankelijke in de Brugse gemeenteraad te gaan zetelen. ‘Ik neem tot Nieuwjaar de tijd om me te beraden’, zei ze toen aan De Standaard. ‘Zowel Open VLD als CD&V heeft me al uitgenodigd voor een gesprek. Ik sluit ook niet uit dat we met een aparte lijst opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen.’