Genderneutraal label in kinderkleding Hema
Foto: BELGA

De Nederlandse winkelketen Hema schrapt alle geslachtsaanduidingen van kinderkleding. Eind dit jaar verdwijnen de aanduidingen ‘jongen’ en ‘meisje’ van de kledinglabels. Die verandering gebeurt zowel in de Nederlandse als de Belgische winkels van de keten.

De nood aan verandering binnen de kinderkleding speelt al langer. Niet alle jonge meisjes willen onderbroeken met hartjes, en niet alle jongens willen een trui met het logo van Superman. ‘Je zult nog steeds roze jurkjes zien bij Hema, maar we voegen daar stoerdere meisjeskleding aan toe’, zegt inkoopdirecteur Trevor Perren. Volgens een woordvoerster van de keten zorgt deze beslissing ervoor dat kinderen uit meer kleding kunnen kiezen.

Hema is de tweede keten in korte tijd die kiest voor genderneutrale kinderkleding. Het Britse label John Lewis zei begin september dat ze ‘geen genderstereoptypes willen opdringen’ door hun kledij. Die beslissing volgde op groeiende kritiek van ouders over ‘seksistische’ kinderkleding. Meisjes wordt immers stelselmatig minder intelligentie en ambitie toegeschreven dan jongens.

De aankondiging lokte inmiddels heel wat gemengde reacties uit op sociale media.