‘Mensen gaan niet gezonder eten door enkel een tekening'

Vanmorgen heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven zijn nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld, waarbij plantaardige voeding centraal staat. 'Dit is een moedig model, maar niet iedereen zal er blij mee zijn' zegt Patrick Mullie, hoogleraar voeding aan de Erasmushogeschool en Vrije Universiteit Brussel.

De nieuwe voedingsdriehoek legt de nadruk op plantaardige voeding, waarbij groenten, fruit, peulvruchten en volle granen in het bovenste laatje liggen. Bewerkte voeding, zoals chips, koekjes en junkfood, vallen buiten de voedingsdriehoek en zijn dus te mijden. 'Het is moedig om bepaalde voedingsmiddelen niet toe te voegen', zegt Mullie.

'Vroeger was er meer nuance, toen zaten ze in een onduidelijke restgroep aan de top, maar er werd niet gezegd hoeveel er van geconsumeerd mocht worden. Dat werd misbruikt door de voedingsindustrie. Ze konden zeggen: 'Zie je wel dat koekjes niet zo erg zijn, ze zitten toch in de voedingsdriehoek'. Nu is er duidelijkheid, al verwacht ik wel dat de voedingsindustrie niet blij zal zijn. Producten met hoge winstmarges, zoals frisdrank en fastfood, worden afgeraden, en producten met lage winstmarges, zoals groenten en aardappelen,worden gepromoot. Ik verwacht ook dat de Boerenbond en de melklobby niet blij zullen zijn'.

Van melk, vis en gevogelte wordt een matige consumptie aanbevolen, rood vlees zit helemaal onderaan de driehoek. 'Dit zal economische gevolgen hebben', zegt Mullie. 'Het is ook een belangrijk symbool ten opzichte van de voedingsgoeroes die zeggen dat vlees geen kwaad kan en dat je aardappelen moet mijden. Koolhydraten hebben hun plek in deze driehoek, en terecht: van groenten alleen kan je niet leven'.

Hoewel het nog maar de vraag is of die nieuwe aanbevelingen iedereen zullen aanzetten om gezonder te leven. 'De gemotiveerde consument heeft nu een goede richtlijn, waarover consensus is onder wetenschappers. Maar enkel met een tekening doe je mensen niet gezonder eten, daarvoor zijn structurele maatregelen nodig: gezonde voedingsmiddelen moeten goedkoper worden en ongezonde duurder. Het model is goed, nu moet de politiek volgen.'