Google Allo bestaat deze maand precies één jaar. De chat-app is nog lang niet zo populair als WhatsApp of Facebook Messenger, maar krijgt wel steeds meer functionaliteit. Zo is het voortaan ook mogelijk om via je computer met je Allo-contacten te chatten.

Allo is wat dat betreft wel nog een beetje eenkennig, want de nieuwe functie werkt voorlopig alleen samen met Googles eigen browser Chrome. Installeer dus eerst even dat programma op je pc of Mac, mocht dat nog niet gebeurd zijn, en surf vervolgens naar Allo voor het web.

Wanneer je de webversie van Allo voor het eerst gebruikt zul je de software eenmalig moeten koppelen aan de mobiele app. Dat doe je door met je smartphonecamera – vanuit de Allo-app – de QR-code te scannen die in het browservenster verschijnt. Opgelet: op dit moment lukt dat enkel met de Android-versie. Ondersteuning voor iOS-toestellen volgt binnenkort.

Naar het voorbeeld van WhatsApp Web

Als je achter je computer zit, werkt Allo voor het web een stuk handiger dan de app: je hoeft niet om de haverklap naar je telefoon te grijpen en met een levensgroot toetsenbord kan je bovendien veel sneller typen. Ook het meesturen van een foto of document gaat vlotter met de computer, want je hoeft de bestanden maar naar het chatvenster te slepen. De meeste functies zijn identiek, en dat betekent dat ook de Google Assistant van de partij is. Je kan de meest uiteenlopende vragen stellen aan deze slimme chatbot, al zijn de antwoorden voorlopig nog Engelstalig.

Google volgt met Allo voor het web het voorbeeld van WhatsApp Web dat begin vorig jaar al werd gelanceerd. Van WhatsApp bestaat intussen ook een stukje desktopsoftware voor Windows en macOS, zodat je niet meer via de browser hoeft te chatten. Hopelijk maakt Google daar ook snel werk van: Allo voor het web werkt op zich prima, maar door de beperkte compatibiliteit (je moét Chrome gebruiken) ligt de drempel voor veel gebruikers waarschijnlijk toch net iets te hoog.