In de Noordzee is een wrak gevonden van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Wellicht zijn de lichamen van de bemanningsleden nog aan boord.

In de nabijheid van Oostende is een unieke vondst gedaan uit de Eerste Wereldoorlog. Het gaat om een Duitse duikboot met een lengte van 27 meter en een breedte van 6 meter die nog bijna helemaal intact is, zo kondigden de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé en onderwaterarcheoloog Tomas Termote op een persconferentie aan. Het is de elfde onderzeeër die in onze wateren is gevonden en dit is volgens wetenschappers het best bewaarde exemplaar.

De duikboot is gevonden op een diepte van zo’n 30 meter. Om avonturiers op afstand te houden, wordt de exacte locatie niet bekendgemaakt.

'In zo'n duikboot zaten standaard 22 bemanningsleden en een commandant', aldus De Caluwé. Wetenschappers gaan ervan uit dat de lichamen van de 23 bemanningsleden nog aan boord zijn. 'Alle luiken zijn nog gesloten. Dat wijst er enerzijds op dat het wrak nog niet eerder ontdekt is geweest en anderzijds toont het aan dat de 23 bemanningsleden nog in het wrak zitten.' 

Om welke type duikboot het precies gaat, is nog onduidelijk. Alles wijst er op dat het om een UB II-duikboot gaat. Maar het kan nog om de UB-27, de UB-29 of de UB-32 gaan. De Flandern Flotille bestond uit 19 gelijke duikboten waarvan er 15 vijftien gezonken zijn. Er zal binnenkort gezocht worden naar bevestiging. Ondertussen zijn de lijsten van de bemanningsleden al opgevraagd, dus van zodra er bevestiging komt, zullen de 23 vermisten gekend zijn. Dat is nog nooit gebeurd bij een dergelijke vondst in de Noordzee.

Hoe de boot gezonken is, is nog onduidelijk, maar de schade aan de boeg wijst erop dat een ontploffing van een contactmijn aan de bovenzijde van de duikboot aan de oorzaak kan liggen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in