Solvay verkoopt polyamide aan Basf voor 1,1 miljard
Foto: BART DEWAELE

De verkoop levert Solvay netto 1,1 miljard euro op en past in de transformatie van de groep richting gespecialiseerd chemiebedrijf. De verkoop weegt wel op de courante winstgroei.

Jean-Pierre Clamadieu, ceo van Solvay spreekt over een ‘keerpunt in de ingrijpende transformatie waar we vier jaar geleden mee zijn begonnen.’ En ‘een transactie die Solvay verder zal versterken als een multi-gespecialiseerd chemiebedrijf dat superieure groei en duurzame waarde levert’, klinkt het ietwat bombastisch.

Basf is al een belangrijke speler in polyamide. Het persbericht geeft geen informatie over de vraag of de concurrentie-autoriteiten de deal nog moeten goedkeuren en wat de overname betekent op vlak van marktaandelen en keuzes voor afnemers. Eerder dit jaar signaleerden bijvoorbeeld tapijtbedrijven dat de kostprijs van polyamide in januari plotseling explodeerde zonder dat ze flauw benul hadden hoe dat kon verantwoord worden.

Volgens Solvay is de winstgevendheid van polyamide de afgelopen jaren gegroeid. De activiteiten variëren van upstream tussenproducten en polymeren tot downstream technische kunststoffen met een hoge toegevoegde waarde. De transactie betreft zowel de upstream en downstream polyamide-activiteiten van Solvay in Europa, Noord-Amerika en Azië, als de downstream technische kunststofactiviteiten in Latijns-Amerika.

Ongeveer 2 400 Solvay-werknemers zijn bij de transactie betrokken. Solvay zal zijn upstream tussenproducten en downstream textielpolyamiden in Latijns-Amerika behouden. Daarop neemt Solvay een minwaarde van 100 miljoen euro.

Basf betaalt een bedrijfswaarde van 1,6 miljard euro, ofwel 8 keer de brutobedrijfskasstroom van het jaar 2016 en 7 keer die over 2017. Solvay verwacht een netto contante opbrengst van ongeveer 1,1 miljard euro.

Solvay maakt naar aanleiding van de verkoop ook herwerkte resultaten bekend over de afgelopen 2,5 jaar. De verkoop heeft ook een impact op de verwachte resultaten voor dit jaar. Volgens Solvay hebben de polyamide-activiteiten dit jaar bijzonder sterk gepresteerd waardoor de afsplitsing ervan de ebitda-groei van de groep zal verminderen. De ebitda is de bruto-bedrijfswinst. Solvay schat op basis van de huidige wisselkoersen de gemiddelde ebitda-groei tussen 6% en 8%. 

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig