Nederlandse rechter: ‘Je kunt als vrouw ook in een urinoir plassen’
Foto: Frederiek Vande Velde

Een 23-jarige Nederlandse vrouw moet wel degelijk een wildplasboete betalen. Was haar nood zo hoog, dan had ze maar naar een mannentoilet moeten gaan, vindt een Nederlandse rechter.

In mei 2015 moest Geerte Piening na een avondje stappen in Amsterdam hoognodig naar de wc. Jammer genoeg waren volgens haar alle sanitaire voorzieningen in de omgeving van het Leidseplein op dat moment gesloten. Ze besloot dan maar haar blaas te legen op de stoep van een zijstraat.

Maar daar werd ze op betrapt, en het leverde haar een boete van 140 euro op. Dat vond Piening oneerlijk, en dus trok ze naar de rechter. In haar pleidooi klonk het immers dat er veel meer openbare toiletten voor mannen in de stad zijn dan voor vrouwen (35 versus 3).

Die cijfers kon de rechter moeilijk ontkennen, maar toch vond hij niet dat de boete moest kwijtgescholden worden. Als Piening écht zo nodig moest, kon ze volgens hem evengoed in een urinoir terecht. ‘Dat is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen.’ Omdat de zaak al zo lang aansleept, werd de boete wel verlaagd naar 90 euro.

‘Als er geen prullenbak in de buurt is, gooi je je afval ook niet op de grond’, vulde de officier van justitie nog aan. Volgens hem had Piening vlak voor sluitingstijd maar naar het toilet moeten gaan. Op sociale media lokt de rechtszaak intussen flink wat cynische reacties uit.