Nigeriaanse leerkracht krijgt hoogste UNHCR-onderscheiding
Foto: AFP

Een Nigeriaanse leerkracht die 103 meisjes heeft helpen bevrijden uit de handen van terreurorganisatie Boko Haram, krijgt dit jaar de prestigieuze Nansen-prijs. Zannah Mustapha wordt op die manier geëerd omdat hij scholen uitbaat temidden het conflict in het noordoosten van Nigeria. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Hoog Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) en is 150.000 dollar waard.

Mustapha stichtte twee scholen die vooral bezocht worden door kinderen die ontheemd zijn door het geweld, aldus UNHCR. Het gaat zowel om weeskinderen van Boko Haram-strijders als kinderen van wie de ouders door de terroristen zijn omgebracht.

'Het werk dat Mustapha en zijn team doen, is van het allergrootste belang en draagt bij tot vreedzaam samenleven en de heropbouw van gemeenschappen in het noordoosten van Nigeria', zei VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi. 'Onderwijs is een van de krachtigste instrumenten om vluchtelingenkinderen te helpen de horror van geweld en gedwongen ontheemding te overwinnen.'

Zijn scholen helpen kinderen om te gaan met hun traumatische ervaringen en verhinderen dat ze door gewapende groepen worden geronseld, aldus nog Grandi.

Mustapha is een advocaat van opleiding. Hij hielp de regering bij de onderhandelingen voor de vrijlating van 21 meisjes in oktober en 82 meisjes in mei, die in Chibok waren ontvoerd door Boko Haram.

Ongeveer 2,3 miljoen mensen zijn ontheemd door het geweld van Boko Haram in de regio van het Tsjaadmeer: gebieden van Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger. Tienduizenden Nigeriaanse jongeren krijgen geen onderwijs omdat er geen voldoende scholen zijn voor de toenemende bevolking, maar ook omdat de groep scholen heeft vernield en leerkrachten in het noordoosten heeft omgebracht.