Orkaan Maria is maandagavond aan land gekomen op het eiland Dominica. Dat werd volgens premier Roosevelt Skerrit volledig verwoest. Zelfs het dak van Skerrits eigen residentie werd weggeblazen. Ondertussen is de orkaan ook Guadeloupe gepasseerd, al kunnen daar nog steeds overstromingen volgen.
Maria ging rond 21.15 uur lokale tijd (3.15 uur Belgische tijd) aan land op Dominica met aanhoudende windsnelheden tot 260 kilometer per uur, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse orkaancentrum NHC. Vooral de oostkant van het eiland - aan de Atlantische Oceaan - kreeg het zwaar te verduren, maar ook de hoofdstad Roseau - aan de Caraïbische Zee - werd zwaar getroffen. Daar zou onder meer ook het dak van het ziekenhuis zijn geblazen.
'Mijn dak is weg', meldde ook premier Roosevelt Skerrit maandagnacht op zijn Facebookpagina. 'Ik ben overgeleverd aan de genade van de orkaan. Het huis overstroomt.' Even later stelde Skerrit iedereen gerust: 'Ik ben gered.' De premier vroeg iedereen vanochtend om voor het eiland te bidden. 'Dominica werd compleet verwoest.'
Kans op overstromingen op Guadeloupe
Volgens Météo France beweegt de orkaan zich ondertussen langzaam weg van het Franse Caraïbeneiland Guadeloupe weg. Het centrum van de storm bevond zich dinsdagmorgen vroeg (plaatselijke tijd) zowat 20 km van de eilandengroep Saintes, die ten zuiden van Guadeloupe ligt.
De passage van Maria - die op zee weer is aangegroeid tot een storm van de hoogste categorie 5 - zorgt voor hevige regenval en windvlagen die 180 kilometer per uur kunnen bereiken. De golven op zee bereiken een hoogte tot acht meter. Overstromingen op Guadeloupe zijn dus nog steeds te vrezen. De prefectuur maant de mensen aan hun woning of onderkomen niet te verlaten.
De orkaan zet nu naar verwachting haar koers verder naar Montserrat, Saint Kitts en Nevis en later de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden.
Woensdag zou Maria het Amerikaanse eiland Puerto Rico bereiken. Gouverneur Ricardo Rosselló zegt dat inwoners zich op een tropische storm moeten voorbereiden. Na de doortocht van orkaan Irma zitten er nog steeds 65.000 mensen zonder stroom.