Katerina Nash triomfeert bij de vrouwen in Wereldbeker Iowa, Cant is derde
Foto: BELGA

De 39-jarige Katerina Nash heeft zondag bij de vrouwen de eerste Wereldbekerwedstrijd veldrijden van het seizoen, de Jingle Cross in het Amerikaanse Iowa, gewonnen. De Tsjechische haalde het afgescheiden voor de Amerikaanse Kaitlin Keough. Sanne Cant werd derde na een sprint met de Nederlandse Sophie de Boer. Haar grootste tegenstander naast Nash: de warmte. Ellen Van Loy werd 12e en Loes Sels 13e. Alicia Franck legde beslag op de 20e plaats.

Nash reed al heel vroeg in de wedstrijd weg van de andere vrouwen. Bij die anderen, in de eerste achtervolgende groep, ook Sanne Cant. Zwetend en zwoegend wroette ze zich ronde na ronde op de befaamde Mount Crumpit, om uitgeput als derde over de finish te komen. Keough, een tweede Amerikaanse, reed in de voorlaatste ronde nog van haar weg. “Meer zat er niet in voor mij”, sprak Cant en wees onder meer naar het weer. “Het was dan wel niet meer zo heet als de voorbije dagen, het viel toch flink tegen. Ik had het gevoel dat er weinig zuurstof in de lucht zat. Nu sowieso was er niets te doen tegen Nash. Had ik haar proberen volgen ik zou mijzelf opgeblazen hebben. Daarom heb ik gewoon mijn eigen tempo gereden. De anderen probeerden wel in haar spoor te blijven, maar je zag ze zo terugvallen.”

“Vorig jaar nog 15e, dit is een stap vooruit”

De steile klim van Mount Crumpit mocht dan niet haar favoriete hindernis zijn, slim was Cant wel. Op een lange zandstrook was ze de enige die op de fiets kon blijven. “Ik had mijn fiets er speciaal voor aangepast”, sprak ze. “Dat was een belangrijk stuk. Terwijl de anderen er zich kapot moesten lopen, kon ik er mijn benen een beetje sparen. Waardoor ik op de klim toch bij hen kon blijven. Dat was een redelijk slimme zet.” Cant was dan ook lang niet ontevreden met haar resultaat. “Vorig jaar was ik hier nog vijftiende. Dit is in ieder geval een stap vooruit. De nummers één en twee wonen ook in de VS. Ze zijn aangepast aan de tijd en de tijd. Plus: het zijn twee mountainbikers, ze zijn het gewoon om in deze warme omstandigheden te presteren.”

Dat ze het spurtje voor de derde plaats won voor De Boer, deed Cant zelfs extra deugd. “Als je met mij naar de meet gaat en ik kan spurten, komt er blijkbaar iets in mij naar boven, waardoor ik alle vermoeidheid vergeet”, lachte ze. “Dat was nu ook zo.” Volgende week vindt de tweede Wereldbekercross op Amerikaanse bodem plaats. Ligt dat parcours haar beter? “Geen flauw idee”, besloot Cant. “Ik ben nog nooit in Waterloo geweest. Ik ben heel benieuwd.”

Vorig jaar ging de zege in Iowa naar de Amerikaanse Katherine Compton. De Amerikaanse kwam echter ten val en moest genoegen nemen met de negentiende plaats.

Katerina Nash triomfeert bij de vrouwen in Wereldbeker Iowa, Cant is derde
Cant spurt naar de derde plaats en is daar tevreden mee. Foto: BELGA

Nash: “Wil in Waterloo voor dubbel gaan”

De Tsjechische Katerina Nash heeft in Iowa de eerste Wereldbekercross van het seizoen op haar naam geschreven. Ze trok halfcross in de aanval en stond haar leiderspositie niet meer af.

“Ik reed deze wedstrijd al enkele keren, zelfs nog voor die opgenomen werd als Wereldbekercross”, gaf Katerina Nash na afloop mee. “Die parcourskennis gaf me wel een voordeel. Ik rijd hier zeer graag en gelukkig kende ik in tegenstelling tot vorig jaar nu geen mechanisch defect.

“Het was warm vandaag, maar gelukkig niet zo heet als gisteren of vorig jaar”, ging Nash verder. “Ik heb dit jaar ook al enkele mountainbikewedstrijden gereden in de hitte dus ik ben het wel wat gewoon. Ik wil volgende week in Waterloo opnieuw uitpakken. Een dubbel. Waarom niet? Ik mag daar zondag starten als leidster in de Wereldbekerstand, ook een mooi gegeven.”