‘VS kunnen toch in klimaatakkoord blijven, mits juiste voorwaarden’
Rex Tillerson. Foto: REUTERS

Blijven de VS in het klimaatakkoord van Parijs? Europees commissaris Miguel Cañete zette dit weekend een rondje welles-nietes in gang, om te eindigen op misschien.

Europees commissaris voor Klimaat Miguel ­Arias Cañete meldde aan The Wall Street Journal dat Washington probeert ‘de voorwaarden te herzien waar­onder ze bij dit akkoord (het klimaatverdrag van Parijs, red.) betrokken kunnen blijven’. Amerikaanse ­diplomaten zouden daarover deze week, in de rand van Algemene Vergadering van de VN, overleg hebben. Volgens Cañete willen de VS het verdrag van binnenuit veranderen in plaats van eruit te stappen en een heronderhandeling te vragen. Dat was toch een heel andere boodschap dan die van president Trump.

De woordvoerster van het Witte Huis liet daarop echter weten dat er niets verandert. ‘Ons standpunt over het klimaatakkoord is niet veranderd’, tweette Sarah Huckabee Sanders.

Maar daarna kwam minister van ­Buitenlandse Zaken Rex Tillerson met de boodschap dat ‘onder de juiste voorwaarden’ de VS eventueel aan boord kunnen blijven. ‘President Trump is bereid om samen te werken met de partners in het klimaatverdrag van Parijs als de VS een set voorwaarden kan uitwerken die eerlijk zijn voor de Amerikanen’, zei hij op CBS.

Van Tillerson is bekend dat hij de VS in Parijs wil houden. En met Steven Bannon is een van de grootste tegenstanders van Parijs intussen verdwenen.