Verenigd Koninkrijk verlaagt terreurniveau: van ‘kritiek’ naar ‘ernstig’
Een agent bewaakt het huis dat doorzocht werd in Stanwell, Surrey. Foto: AFP

In Groot-Brittannië is het terreurniveau verlaagd van “kritiek” naar “ernstig”. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd. Het dreigingsniveau was opgetrokken tot het hoogste niveau na de aanslag van vrijdag in de Londense metro, waarbij dertig mensen gewond raakten.

Intussen heeft de politie twee verdachten opgepakt in verband met de aanslag.

Zaterdagochtend werd een 18-jarige opgepakt in Dover. Zaterdagavond werd dan weer een 21-jarige man opgepakt in Hounslow, West-Londen. Hij werd overgebracht naar een politiecel in het zuiden van Londen, waar hij opgesloten blijft.

Er werd ook een nieuwe huiszoeking gedaan op een locatie in Stanwell, Surrey. Die houdt verband met de tweede arrestatie.

De politie heeft vooruitgang geboekt in het onderzoek, zo zei minister Rudd zondag op de BBC. ‘Maar het nieuwe dreigingsniveau betekent nog altijd dat een aanslag waarschijnlijk is. Burgers moeten waakzaam blijven’, zo zei ze.

Dertig gewonden

Bij de ontploffing van een zelfgemaakte bom op het metrostel vrijdag raakten dertig mensen gewond. Slechts een daarvan ligt nog in het ziekenhuis.

De bom was verstopt in een plastic zak. Die ontplofte in een vol metrostel nabij station Parsons Green in Londen rond 8.20 uur lokale tijd.

Het zelfgemaakte springtuig is mogelijk tot ontploffing gekomen met behulp van een timer. Het toestel zou slechts gedeeltelijk ontploft zijn. Experten vermoeden dat er een veel grotere ontploffing gepland was.

De aanslag is opgeëist door terreurgroep IS. ‘Daar zijn echter geen bewijzen voor’, reageerde de minister van Binnenlandse Zaken op de BBC. ‘Maar we zullen tijdens ons onderzoek in de mate van het mogelijke nagaan hoe de dader geradicaliseerd is.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig