België naar de finale van de Davis Cup! Sterke Darcis volgt voorbeeld van Goffin en wint makkelijk
Foto: BELGA

België staat in de finale van de Davis Cup! Zondag begonnen onze landgenoten met een 2-1 achterstand aan de derde en laatste dag van de halve finale tegen Australië. Een grootse David Goffin overklaste echter de Australische nummer één Nick Kyrgios en hing de bordjes zo weer gelijk. Het was vervolgens aan Steve Darcis om de klus te klaren en dat deed hij met verve. Jordan Thompson speelde in de eerste twee sets met momenten aardig mee, maar op de beslissende momenten toonde Darcis dat hij een klasse sterker was. In de derde en laatste set brak de veer bij de Australiër. Darcis walste over Thompson heen en won na twee uur en 23 minuten met 6-4, 7-5 en 6-2. Een indrukwekkend België mag zo naar de finale van de Davis Cup tegen Frankrijk.

Kleine verrassing bij de Australiërs, want niet de verwachte Millmann ging de baan op tegen Darcis. ‘Shark’ nam het in de plaats op tegen Thompson. Dat maakte onze landgenoot niet uit. Met gevarieerd tennis trok hij de eerste set naar zich toe, één keer door de opslag van de Australiër gaan volstond daarvoor.

In de tweede set duurde het langer voor Darcis het verschil kon maken. We leken op weg naar een tiebreak, maar bij een 5-5 stand lukte het dan toch. Darcis pakte de break en serveerde nadien simpel uit, België op weg naar de zege en een plek in de finale.

België naar de finale van de Davis Cup! Sterke Darcis volgt voorbeeld van Goffin en wint makkelijk
Foto: EPA-EFE

In de laatste set was er geen houden meer. Een enthousiast publiek zette zich andermaal achter Darcis, die op een wolk stond te tennissen. Thompson kon geen vuist meer maken en zakte weg. Darcis kon bij 5-2 uitserveren en liet geen steek meer vallen. Met een netbal klaarde hij de klus en stortte hij ter aarde. De ontlading was groot, zowel bij de spelers als bij de fans. En kolkend Paleis 12 vierde feest.

In de finale van de Davis Cup, de tweede in drie jaar tijd, neemt België het op tegen Frankrijk. In hun halve finale klopten de Fransen Servië, dat het zonderNovak Djokovic moest stellen.

België naar de finale van de Davis Cup! Sterke Darcis volgt voorbeeld van Goffin en wint makkelijk
Foto: EPA-EFE

Grootse Goffin klopt Kyrgios

Aan een hoog niveau en met imponerend tennis had David Goffin eerder het vierde en belangrijke duel tegen Nick Kyrgios gewonnen. Winnen was nodig om nog een vijfde en beslissend duel uit de brand te slepen om kans te maken op de Davis Cup-finale tegen Frankrijk. Goffin verloor dan wel de eerste set nipt met 7-6, maar liet de twijfels geen kans en blikte de Australische woelwater Kyrgios in met 6-4, 6-4 en 6-4. Later vandaag moet Steve Darcis het opnemen tegen Jordan Thompson om voor de tweede keer in de geschiedenis een plaats in de Davis Cup-finale af te dwingen

David Goffin begon een stuk beter aan de partij tegen Kyrgios dan vrijdag tegen John Millman, in de eerste set kregen we zowaar knap demonstratietennis te zien. Het grootste wapen van Nick Kyrgios was zijn opslag. In totaal zette hij tien aces op de tabellen in die eerste set, vaak met snelheden tot 210, 220 kilometer per uur. De Belg moest dan ook zijn beste tennis uit de kast halen om de Australiër tegen te werken. Ook Goffin pakte uit met zeven aces en Kyrgios maakte ook de nodige fouten. Slordigheden zoals een nonchalante slice die buiten viel en de bal die net iets te lang onderweg was bij een dropshot, zorgden ervoor dat de eerste set uitdraaide op een tiebreak.

België naar de finale van de Davis Cup! Sterke Darcis volgt voorbeeld van Goffin en wint makkelijk
Foto: BELGA

In die tiebreak trok Kyrgios uiteindelijk aan het langste eind .Tot 4-4 ging het nog gelijk op, nadat Goffin eerder al in een minibreakje voorstond en weer uit handen had laten glippen. Bij 4-4 ging de Belg echter in de fout, waardoor de Australiër het op zijn eigen opslag af kon maken. Met een smash aan het net maakte hij er 6-4 van. Zijn eerste opslag bij het setpunt ging nog onherroepelijk buiten, maar Kyrgios maakte het in zijn tweede opslag helemaal af met een ace, 7-6 (7/4). De toon is gezet, Goffin zal nog een versnellinkje hoger moeten schakelen om België nog een kans te geven op de Davis Cup-finale.

Goffin imponeert

Dat hij zijn beste tennis moest blijven spelen, besefte Goffin al van bij het begin van de eerste set. Bij het opslagspelletje brak hij meteen door de opslag van de Australiër. Hij zette bij het tweede game meteen de puntjes op de i door een 2-0-voorsprong te pakken met een love game. Kyrgios leek daarop even de weg kwijt, na een unforced error en een dubbele fout, waarop Goffin 0-30 uitliep in het derde game, maar de Australiër wist zich weer snel te herpakken en trok het spelletje uiteindelijk toch naar zich toe.

België naar de finale van de Davis Cup! Sterke Darcis volgt voorbeeld van Goffin en wint makkelijk
Foto: AFP

Maar Goffin bleef op een wolk tennissen, het verlies van de eerste set bleef niet hangen. Goffin bleef uitstekend spel uit zijn armen toveren en raasde door zijn eigen opslagspelletjes, waar Kyrgios geen antwoord op vond. Goffin begon stilaan onder de huid te kruipen van de Australiër, bij zijn eigen opslagspelletjes trok hij weliswaar nog aan het langste eind, maar hij moest er steeds meer voor uit de kast halen. Op 5-4 mocht de Belg de tweede set zelf uitserveren. Aan hetzelfde indrukwekkende niveau raasde Goffin door het beslissende spelletje en ook hij maakte het – net als Kyrgios in de eerste set – uit met een ace, 6-4. Dat Goffin een indrukwekkend niveau haalde in die tweede set, bleek ook uit de statistieken. Vooral zijn percentage eerste opslagen is indrukwekkend, liefst 86 procent belandde binnen de lijnen!

België naar de finale van de Davis Cup! Sterke Darcis volgt voorbeeld van Goffin en wint makkelijk
Foto: Photo News
België naar de finale van de Davis Cup! Sterke Darcis volgt voorbeeld van Goffin en wint makkelijk
Kim Clijsters zag dat het goed was. Foto: BELGA

Bij de derde set liet Kyrgios zich dit keer niet verrassen bij zijn eerste opslagspelletje, maar opnieuw had de Australiër een pak meer moeite met het winnen van zijn spelletjes dan Goffin. Bij 2-2 loopt Goffin op de opslag van het Australische woelwater weer 0-40 uit. Dé kans om de derde set naar zich toe te trekken. Toch laat de Belg Kyrgios nog terugkomen tot 30-40, maar bij het laatste breakpunt laat Goffin het niet liggen. Hij leek nog even passief te tennissen, maar met een knappe backhand perfect langs de lijn maakte hij het af: 3-2.

Op zijn eigen opslag kende Goffin geen enkele moeite, Kyrgios daarentegen moest blijven knokken om toch nog in de set te blijven. Vooral in het zevende game had de Australiër het niet onder de markt, Goffin verzamelde weer breakpunten maar slaagde er vooralsnog niet in om een ervan te verzilveren. Uiteindelijk trok Kyrgios aan het langste eind en met heel wat zweet en moeite werd het 4-3. Goffin bleef ondanks het lange zevende game doorgaan op zijn elan, sterk serveren en aan een hoog niveau in de rally stappen. In geen tijd stond het alweer 5-3. Kyrgios slaagde erin met wat minder moeite de 5-4 te pakken, maar daarna kon Goffin het op zijn eigen opslag uit te serveren en België weer een stap dichter bij een vijfde cruciale match in deze halve finale. Met zijn 19de ace sloot Goffin de derde set af en zette opnieuw een 6-4 op de tabellen.

België naar de finale van de Davis Cup! Sterke Darcis volgt voorbeeld van Goffin en wint makkelijk
Foto: Photo News

Racket stukgeslagen

De vierde set leek zowat een kopie van de vorige, al slopen er iets meer foutjes in het spel van Goffin. Daardoor bleef het gelijk opgaan tussen de twee kemphanen tot 3-3. Maar in het zevende game ging Kyrgios alweer kopje onder, door het knappe spel van Goffin. De durf van de Belg loonde en zo brak hij door de opslag van de Australiër tot 4-3. Het opslagpercentage van Goffin ging echter de dieperik in waardoor Kyrgios in het volgende spelletje weer gevaarlijk kon komen opzetten tot 30-15 en vervolgens zelfs een breakkans kon verzamelen en brak na een bal van Goffin die out ging zelfs terug. Alles was te herdoen.

Maar in het negende spel kon de Australiër opnieuw zijn opslag niet bijhouden, tot zijn grote frustratie. Bij een dubbele fout, die uiteindelijk Goffin het spelletje opleverde, ging het racket van Kyrgios tegen de grond. Met 5-4 kreeg de Belg de kans om het uit te serveren en België naar een vijfde cruciale match te brengen in deze halve finale. Relatief makkelijk stoomde de Belg door naar 40-0 met zijn 21ste (!) ace. En met zijn 22ste ace maakte hij een einde aan wat een demonstratiewedstrijd was.

Lees ook:Geëmotioneerde Goffin na superduel aan publiek: “Dit was nooit gelukt zonder jullie”

België naar de finale van de Davis Cup! Sterke Darcis volgt voorbeeld van Goffin en wint makkelijk
Foto: EPA-EFE