Ryanair schrapt bijna 2.000 vluchten om piloten vakantie te geven
Foto: BELGAIMAGE

Ryanair heeft zondag ook heel wat vluchten geschrapt: 82 in totaal, waarvan vijf vanop Charleroi. De Ierse lagekostenmaatschappij gaat de komende zes weken bijna 2.000 vluchten schrappen omdat ze ‘het vakantieschema van de piloten heeft verprutst’.

Volgens informatie op de website van Ryanair zijn de geschrapte vluchten op Charleroi Airport heen- en terugvluchten naar Bergamo, Gerona, Sofia, Venetië en Warschau. Welke vluchten de maatschappij maandag en de komende dagen annuleert, is nog niet duidelijk. De betrokken klanten worden op voorhand op de hoogte gebracht via mail.

De Ierse luchtvaartmaatschappij kondigde eind deze week aan dat ze tussen dan en oktober gemiddeld 40 tot 50 vluchten per dag, goed voor in totaal bijna 2.000 vluchten.

De maatregel moet de stiptheid van de maatschappij verbeteren, klinkt het in een persbericht. Die was onder de 80 procent gezakt in de eerste twee weken van september, onder meer door problemen met de luchtverkeersleiding in Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Maar Kenny Jacobs, hoofd marketing bij Ryanair, gaf zaterdag een andere verklaring: ‘We hebben de vakantieplanning van onze piloten verknoeid en zijn druk bezig om dat op te lossen’. De Ierse Luchtvaartautoriteit verplicht de maatschappij om haar piloten alle vakantiedagen binnen het vakantiejaar te laten opnemen. Daardoor zijn er te weinig piloten en cabinepersoneel om alle geplande vluchten uit te voeren.

Wat kan je als passagier doen?

Getroffen klanten zullen een alternatieve vlucht kunnen nemen of hun geld terugkrijgen, zegt Ryanair. Volgens Bloomberg zouden tussen 308.000 en 385.000 passagiers benadeeld zijn.

Volgens Happyflights, een organisatie die vliegtuigpassagiers bijstaat als ze een schadevergoeding willen bekomen, is de maatregel van Ryanair ‘ongezien in de sector en een klap in het gezicht van duizenden passagiers’.

Of u recht heeft op een schadevergoeding hangt af van het tijdstip van de annulatie.

Als u twee weken (of meer) op voorhand wordt verwittigd, heeft u geen recht op compensatie.

Als u meer dan een week op voorhand wordt verwittigd en de alternatieve vlucht komt meer dan 4 uur later aan, dan heeft u recht op compensatie (tenzij de alternatieve vlucht minder dan 2 uur vroeger vertrekt dan de originele).

Als u binnen de zeven dagen voor uw vertrek verwittigd wordt en de alternatieve vlucht komt meer dan 2 uur later aan, dan heeft u ook recht op compensatie (tenzij de alternatieve vlucht minder dan een uur vroeger vertrekt dan de originele).

Meer info vindt u hier.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig