Volgens Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten moet de Vlaamse regering de ruimte op haar begroting gebruiken om te investeren in onderwijs en mat name in energievriendelijke scholen. Vlaams minister van Onderwijs Crevits reageert alvast positief.

Eerder deze week lekte uit dat de Vlaamse regering voor volgend jaar wellicht een potje van 150 tot 200 miljoen euro te verdelen heeft. Hoewel minister-president Geert Bourgeois eerder deze week zei niet in te gaan op 'speculaties', lost Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten toch een schot voor de boeg: 'Er is wat ruimte om investeringen te doen. En als we willen investeren in de toekomst, gaan die investeringen best naar onderwijs'

'Als ik kijk in wat voor een schoolgebouwen onze leerlingen moeten zitten is het misschien niet slecht om een eenmalige investering te doen in energievriendelijke schoolgebouwen. Daar staan we als Open VLD achter', aldus Rutten in de VTM-studio. Volgens Rutten is er ook veel vraag naar dat soort investeringen op het terrein. 'We moeten er nu voor zorgen dat er voldoende geld is om aan die vraag op het terrein te voldoen.'

Het is eerder ongebruikelijk dat een partijvoorzitter aandringt op extra middelen voor departementen van ministers van andere partijen. 'Maar ik heb er geen probleem mee om hier mijn steun aan minister Crevits (CD&V) te geven.'

'Inhaalbeweging verder zetten'

Hilde Crevits reageert tevreden op de uitspraken van Rutten. 'Het is positief dat Open VLD mij voluit steunt in alle inspanningen op het vlak van scholenbouw. Zo wordt de huidige inhaalbeweging scholenbouw ook in de toekomst verder gezet', reageert de minister aan Belga.

Net als Rutten verwijst Crevits naar het succes van het scholenbouwprogramma in samenwerking met de private sector. Daarvoor zijn volgens de CD&V-minister 'dubbel zoveel dossiers ingediend dan er budgettaire ruimte was voorzien'. Minister Crevits heeft alvast een dossier ingediend om het beschikbare budget te verhogen.

'Samen met een aantal andere investeringen, wordt zo nog eens ruim 600 miljoen euro extra geïnvesteerd in nieuwe moderne schoolinfrastructuur. Maar de uitdagingen blijven uiteraard groot, ook op andere vlakken zijn er inspanningen nodig, bijvoorbeeld voor het basisonderwijs of de startende leraar', aldus Crevits.

Vlaamse State of the Union

Op maandag 25 september trekt minister-president Geert Bourgeois met zijn Septemberverklaring, zeg maar zijn Vlaamse State of the Union, naar het parlement. Traditioneel presenteert de regering dan ook de grote lijnen van de begroting.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig