‘Vrouwen verliezen sneller zin in seks dan mannen’

De kans dat vrouwen die met een partner samenleven hun zin in seks verliezen is dubbel zo groot als bij mannen, zo stelt een Britse studie.

Hoe ouder vrouwen worden en hoe langer ze in een relatie zitten, hoe minder zin in seks ze hebben. Dat geven heel wat Britse vrouwen zelf aan in een studie die werd uitgevoerd door de University of Southampton en University College London. Vrouwen (34 procent) bleken zelfs twee keer vaker dan mannen (15 procent) aan te geven dat ze hun interesse in seks met hun partner waren verloren.

De leeftijdscategorie waarin mannen het minst interesse toonden in hun seksleven lag tussen de 35 en de 44 jaar, terwijl die bij vrouwen piekt tussen de 55 en 64 jaar. Toch zijn de onderzoekers van mening dat bij vrouwen de menopauze geen significante rol van betekenis daarin speelt. Wat ze wel ontdekten, is net dat het hebben van jonge kinderen thuis een afknapper was voor veel vrouwen. Beide geslachten gaven ook aan dat slechte communicatie en een gebrekkige emotionele connectie tijdens het vrijen grote boosdoeners zijn.

‘Seks is heel persoonlijk en het kan lastig zijn om erover te praten, maar praten is vaak wel het beste wat je kunt doen om je seksleven te verbeteren’, zegt hoofdauteur en professor Cynthia Graham.

Tips

Bij de BBC besloten ze meteen om sekstherapeute Ammanda Major in te schakelen en naar enkele tips te polsen hoe je voorkomt dat de passie helemaal uitdooft. Deze heeft ze voor je in petto:

  • Als er een probleem opduikt, praat er dan over in plaats van het op te kroppen. Het negeren kan tot grotere problemen leiden en maken dat je wrok gaat koesteren.
  • Verken andere vormen van intimiteit zoals het houden van handjes, zachtjes tegen elkaar praten en knuffelen.
  • Als je het gevoel hebt dat er niet naar je wordt geluisterd dan kan dat een barrière vormen om seks te hebben, dus maak dat je partner zich gerespecteerd en belangrijk voelt.
  • Raak je er nog niet uit, dan hoef je geen schroom te hebben om eens langs te gaan bij een relatietherapeut of zelfs de huisarts.
  • Relax, er zijn ook heel wat relaties die goed functioneren zonder dat er seks aan te pas komt, tenminste als het een wederzijdse beslissing is.