Bergen, waar Belgen wel eens verrassen
De laatste rechte lijn van het WK in het Noorse Bergen. Foto: Photo News

Met het Noorse Bergen keert het WK wielrennen, na ommetjes richting VS (Richmond) en Qatar (Doha) terug naar het oude continent. Maar waar kent u Bergen van? Een poging tot introductie.

Bergen is de tweede grootste stad van Noorwegen met een bevolking van 275.000 inwoners. De stad is gelegen in de provincie Hordaland aan de westkust van Noorwegen en is de uitvalsbasis van de boottochten naar de beroemde Noorse Fjorden. Ooit was het de hoofdstad van Noorwegen maar die titel heeft het moeten afstaan aan Oslo. Het is ook het startpunt van de Hurtigruten, een scheepsroute langs de Noorse westkust. Bryggen, het oude administratieve centrum van de stad, staat inmiddels op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De visserij speelt nog steeds een grote rol in de Noorse havenstad.

Sandra Kim

Tot zo ver de Wikipediapraat. Nu de echte feiten. Bergen is een stad die ons, de Belgen, wel degelijk ligt. En waar we zelfs geschiedenis durven schrijven. Wie in 1986 al oud genoeg was om op zaterdagavond laat op te blijven, zal zich nog herinneren dat de 14-jarige Sandra Calderone, beter bekend als Sandra Kim, in het idyllische Bergen het Eurosongfestival won met de meezinger ‘J’aime la vie’. Het was de eerste en tot nu toe enige keer dat België het Eurosongfestival effectief won. We kunnen alleen maar hopen dat het Greg Van Avermaet inspireert tot het behalen van zijn eerste wereldtitel. Zou dat geen mooi dubbelinterview opleveren rond de Kerstperiode? Ja toch!

Bergen, waar Belgen wel eens verrassen
Sandra Kim, winnares van het Eurosongfestival 1986 in het Noorse Bergen, gaststad van het WK wielrennen. Foto: EdA

Brann Bergen

Echte voetballiefhebbers kennen ook de lokale voetbalclub, Brann Bergen. Onder meer Bengt Saeternes, een ex-spits van Club Brugge, verdedigde ooit de kleuren van deze Noorse club. En huidig Anderlecht-verdediger Stéphane Badji passeerde eveneens via het Hoge Noorden. Lierse zocht en vond dan weer Claus Eftevaag in Bergen. En de Schot Charlie Miller, kent u hem nog, kwam eveneens vanuit Bergen naar het Lisp afgezakt. Grote namen? Neen! Tore-Andre Flo (ex-Chelsea) is vermoedelijk de meest bekende voetballer die via Brann passeerde.

Verdere linken met de sport? Misschien doet de naam Terje Hauge nog wel een belletje rinkelen. Geen voetballer, wel een scheidsrechter die onder meer in 2006 de finale van de Champions League leidde tussen Arsenal en Barcelona. De Duitse Arsenal-doelman Jens Lehmann kreeg rood van Hauge en ging meteen de geschiedenisboeken in als eerste speler die rood kreeg tijdens een CL-finale.

Bergen, waar Belgen wel eens verrassen
Bengt Saeternes (centraal) bij Club Brugge. Foto: REUTERS

Edvard Grieg

Voor het overige kan u Bergen kennen van Edvard Grieg, de grootste componist van Noorwegen en wel eens de ‘Chopin van het Noorden’ genoemd. U hoeft geen fervent liefhebber van de klassieke muziek te zijn om ooit wel eens gehoord te hebben van ‘Peer Gynt’, de meest bekende suite van de Noorse componist. Bergen koestert Grieg dan ook als zijn belangrijkste inwoner ooit. Het vroegere woonhuis van Grieg, Troldhaugen, is tegenwoordig te bezichtigen als het Edvard Grieg Museum.

Bergen, waar Belgen wel eens verrassen
Edvard Grieg

Oh ja, Bergen is statistisch gezien van alle Europese steden op zeeniveau de plaats met de meeste regendagen. Gelukkig zijn de vooruitzichten voor de komende dagen behoorlijk tot heel goed maar het kan nooit kwaad om een extra regenjasje in uw bagage te verstoppen. Het zou wel eens van pas kunnen komen.