Hamas bereid tot verzoening met Fatah
Mahmoed Abbas. Foto: REUTERS

Tien jaar na de overname van de controle over de Gazastrook is Hamas bereid zich te verzoenen met Fatah, de partij van president Mahmoed Abbas. Hij bestuurt met de Palestijnse Autoriteit de Westelijke Jordaanoever.

De islamistische Hamas meldde het nieuws zelf via een zondag gepubliceerde mededeling. Hamas is bereid het gesprek aan te gaan over de samenstelling van een ‘verzoeningsregering’ - waarbij het de controle over Gaza opgeeft - en de organisatie van nieuwe parlementsverkiezingen.

Mahmoed Abbas en de Palestijnse Autoriteit zijn al sinds 2007 in conflict met Hamas, nadat de islamistische organisatie de controle veroverd had over de dichtbevolkte landstrook nabij de Israëlisch-Palestijnse grens. Tot op heden draaiden pogingen tot verzoening of het vormen van een regering van nationale eenheid voor beide Palestijnse gebieden uit op een mislukking.

Concreet zegt Hamas het administratieve orgaan dat Gaza bestuurt te willen ontbinden. Een consensusregering moet dan de macht uitvoeren. De gesprekken met Fatah zouden dan onder Egyptische bemiddelingen plaatsvinden.

De toenadering komt er nadat Fatah - dat de steun krijgt van het Westen - de druk opgevoerd had op Hamas. Zo schroefde Israël eerder dit jaar bijvoorbeeld op vraag van Abbas de elektriciteitsvoorziening voor Gaza terug. Hij wilde niet langer alleen wilde opdraaien voor de rekening. Mensenrechtenorganisaties waarschuwden nadien voor de gevolgen voor de zowat 2 miljoen inwoners.

Via Twitter zei de Hamas-woordvoerder dat ‘Hamas hoopt dat de broeders van Fatah zich bereid zullen tonen om onvoorwaardelijke onderhandelingen te starten’.