Voor de tweede dag op rij zijn in de Amerikaanse stad St Louis protesten gehouden tegen de vrijspraak van een politieman die een zwarte man heeft doodgeschoten.

Honderden mensen kwamen opnieuw de straat op en riepen ‘Black lives matter!’. Aanvankelijk waren de betogingen vreedzaam, maar later kwam het telkens tot schermutselingen met de politie.

Meer dan 33 demonstranten zijn vrijdagnacht gearresteerd en 11 politieagenten raakten toen gewond.

Zaterdagavond was een grote politiemacht op de been. Toen de nacht viel brak opnieuw geweld uit tussen zo’n 100 demonstranten en de politie. Verschillende winkelruiten zijn gesneuveld. De politie verklaarde de bijeenkomst onwettig en probeerde de betogers uiteen te drijven. Minstens zeven mensen zijn gearresteerd.

De rockband U2 en Ed Sheeran hebben hun concert in de stad geannuleerd uit veiligheidsoverwegingen. De politie kan de veiligheid niet garanderen, klinkt het.

Jason Stockley, de politieagent die de vrijspraak kreeg, had in 2011 na een wilde achtervolging de drugdealer Anthony Lamar Smith doodgeschoten.

De vrijspraak komt er drie jaar nadat een politieagent een zwarte tiener doodschoot in de buitenwijk Ferguson. Toen braken zware rellen uit. Het komt in de VS wel vaker tot protesten en rellen vanwege geweld van politieagenten tegen zwarten. Uit het ongenoegen is de Black Lives Matter-beweging ontstaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig