‘Home’ van Fien Troch grote winnaar op Ensors
Foto: EPA

‘Home’ heeft zijn favorietenrol waargemaakt op de Ensors, de Vlaamse filmprijzen die zaterdagavond werden uitgereikt in het Kursaal van Oostende. Fien Troch kreeg onder meer de Ensor voor beste regisseur. De film verzilverde in totaal zes nominaties.

Het was regisseur Nathalie Basteyns, onder meer bekend van Een-reeks Beau Séjour, die het beeldje mocht overhandigen. Fien Troch bedankte de jury en iedereen die aan de film meegewerkt heeft aan Home, de film waarin ze een zwaarmoedig beeld schetst van de relatie tussen ouders en tienerkinderen. Ze bedankte ook voor het feit dat mooie cinema het op het Gala wint van het geld.

Loïc Bellemans, Mistral Guidotti en Sebastian Van Dun hebben zaterdagavond samen de Ensor voor beste acteur gekregen. De prijs ging dit jaar uitzonderlijk naar drie acteurs, de mannelijke cast van Home. Net daarvoor kreeg ook Lena Suijkerbuijk al het beeldje voor beste actrice voor haar rol in dezelfde film.

Ook de Ensor voor beste film ging naar Home. De hoofdprijs van de avond werd overhandigd door minister Sven Gatz en juryvoorzitter Caroline Pauwels. De film van Troch sleepte daarnaast nog de prijs voor beste vrouwelijke bijrol in de wacht dankzij Els Deceukelier, en monteur Nico Leunen kreeg de Ensor voor beste montage.

Geen plaats op de schouw

Voor Troch zelf is de prijs voor beste film de mooiste. 'Die is het meest omvattend. De prijs voor regie is natuurlijk ook prachtig, maar een goede regisseur kan je ook maar zijn met een goede film', vindt Troch. 'Net als een huis bouw je een film niet alleen. Dit is dus een prijs voor de ganse ploeg. Zonder hen had ik dit niet gekund.'

Waar de prijzen precies een plaats zal krijgen in huis, is momenteel nog een vraagteken. Ook de Zilveren Leeuw voor beste regie die Troch won in Venetië wacht nog op een plekje. 'Ik woon te klein om ze allemaal een mooie plaats te geven. Ik ga een grote schouw nodig hebben', grapt de winnares.

Le ciel Flamand van Peter Monsaert, dat net zoals Home genomineerd was in negen categorieën, wist twee van zijn nominaties te verzilveren: Wim Willaert won de Ensor voor beste mannelijke bijrol en David Williamson die voor beste fotografie. De publieksprijs voor beste Vlaamse film ging naar Sprakeloos van Hilde Van Mieghem.

De Ensors worden uitgereikt op de slotdag van het Filmfestival van Oostende. Het Gala werd aaneengepraat door gastvrouwen Maaike Cafmeyer en Tine Embrechts. Er was live muziek van pianist Jef Neve en zijn band.