Rellen na vrijspraak van politieagent die zwarte doodschoot
Foto: REUTERS

In St. Louis, in de Amerikaanse staat Missouri, zijn vrijdagavond protesten uitgebroken nadat een politieagent werd vrijgesproken die een zwarte man had doodgeschoten. Honderden mensen trokken spontaan de straat op om te protesteren tegen de uitspraak van de rechter en de ‘racistische politie’. De politie heeft traangas ingezet om de manifestanten uit elkaar te drijven; de manifestanten bekogelden de agenten met stenen en flessen.

‘Dit protest is niet meer vreedzaam’, aldus de politie. Minstens 23 mensen werden opgepakt, negen politieagenten raakten gewond, aldus de politiechef van Missouri volgens NBC News en NPR. Er werd ook onder meer schade aangericht aan de woning van de burgemeester van St. Louis, en er werd en vuurwapen in beslag genomen. Meer dan vijftig leden van de oproerpolitie werden gemobiliseerd.

Jason Stockley, de politieagent die de vrijspraak kreeg, had in 2011 na een wilde achtervolging de drugdealer Anthony Lamar Smith doodgeschoten. Op videobeelden van de dashboardcamera in de politiewagen is te zien hoe de agent de zwarte man met vijf schoten doodde. Hij werd in verdenking gesteld van moord, en werd er eveneens van verdacht een wapen in de wagen van Smith te hebben gelegd.

Het komt in de VS wel vaker tot protesten en rellen vanwege geweld van politieagenten tegen zwarten. Vaak gaat het om ongewapende Afro-Amerikanen, en veel van de politieagenten worden niet gestraft voor hun daden. Uit het ongenoegen hierover is de Black Lives Matter-beweging ontstaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig