Reynders wil besparen op regering Franse gemeenschap
Foto: BELGA

Vicepremier Didier Reynders (MR) wil dat de Franse gemeenschap enkel nog geleid wordt door ministers van het Waalse en Brusselse gewest. Dat zegt hij zaterdag in een interview met Le Soir. ‘Ik weet niet wat ministers van de Franse gemeenschap ‘s ochtends denken als ze zich scheren, maar in elk geval niet aan wat ze in de loop van de dag zullen doen’, zegt hij met een boutade.

‘Van de 7 ministers van de gemeenschap, zijn er 6 die uitsluitend bij de gemeenschap zitten. Er zijn dus evenveel ministers als bij het Waalse gewest’, zegt hij. ‘U kunt zich voorstellen wat dat kost in termen van kabinetten en kosten.’

Daarom pleit hij ervoor dat de Franse gemeenschapsregering voortaan enkel nog zou bestaan uit regeringsleden van het Franse en Brusselse gewest, ‘met uitzondering van Onderwijs misschien’. De federale minister benadrukt wel dat de maatregel niet het einde van de gemeenschap zou betekenen.

De MR maakt al jaren geen deel uit van de regering van de Franse Gemeenschap, in tegenstelling tot de Waalse regering. Na de breuk tussen CDH en PS werd geprobeerd om ook voor de Franse Gemeenschap daar in de regering te krijgen, maar dat is niet gelukt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig