In Antwerpen is omstreeks 17.15 uur de trein weggesleept, die vrijdagavond op een stootblok is gebotst. Er wordt nu verder opgeruimd om zo snel mogelijk aan de herstellingswerken te kunnen beginnen. Spoor 2 zal naar verwachting in de loop van volgende week opnieuw actief zijn.

Vrijdag en zaterdag zijn ploegen in de weer geweest om de ontspoorde trein klaar te maken voor transport. De bovenleidingen, die beschadigd waren, werden verwijderd en een grote kraan tilde het treinstel met een zware stalen kabel op. Technici van de hersporingsploeg zetten vervolgens een soort karretje met wielen onder het beschadigde treinstel, zodat de trein opnieuw mobiel is.

Iets voor drie uur duwde de ploeg de trein al een stukje vooruit. Omstreeks 17.10 uur is de trein vanop spoor 2 traag Antwerpen-Centraal buitengetrokken door een locomotief. 'De trein wordt nu stapvoets weggesleept naar een sporenbundel in Berchem', zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

'Vandaag en morgen wordt alles opgeruimd en wordt bijvoorbeeld de olie (afkomstig uit het stootblok, red.) verwijderd. Dan zullen we met Infrabel de schade opmeten. Er is alvast een bovenleidingpaal geraakt. Het spoor moet gecontroleerd worden. Nadien kan Infrabel starten met de herstelling.'

De sporen 1 en 3 waren ook buiten gebruik gesteld om het nodige herstellingsmateriaal aan te voeren. Temmerman verwacht dat die sporen tegen de ochtendspits op maandag opnieuw vrij zullen zijn. 'Voor spoor 2 verwachten we dat dat het geval gaat zijn in de loop van volgende week', klinkt het.

Over de oorzaak van het ongeval, dat vrijdagavond iets over 22.00 uur gebeurde, kon men voorlopig nog niets zeggen. Er lopen volgens Temmerman vier onderzoeken: door de Spoorwegpolitie, de FOD Mobiliteit, NMBS en Infrabel. Bij het ongeval vielen drie lichtgewonden: de bestuuder en twee treinbegeleiders. De tachtig passagiers bleven ongedeerd.

Gebotste trein weggesleept uit Antwerpen-Centraal
Foto: BFM
Gebotste trein weggesleept uit Antwerpen-Centraal
Foto: BFM